# 504 Verklaring

Optimisme kun je leren. Vandaag aandacht voor een heel bijzonder onderzoek door Martin Seligman, een van de meest vooraanstaande positieve psychologen. Welke verklaringen geven mensen voor goede en slechte gebeurtenissen? Een interessante vraag met opmerkelijke antwoorden.

Optimisten en pessimisten verschillen hoofdzakelijk van elkaar in de manier waarop ze op situaties reageren. Volgens Seligman denken mensen met een pessimistische instelling dat nare gebeurtenissen altijd hun eigen schuld zijn en dat de gevolgen ervan lang, misschien wel eeuwig voortduren. Een nare gebeurtenis heeft dan consequenties voor de rest van hun leven.

Optimisten trekken bij negatieve gebeurtenissen toe slechts conclusies voor dat moment. Ze houden het klein. ‘Het ging vandaag niet zo goed op de tennisbaan.’ Een optimist zal prettige of succesvolle ervaringen juist een algemener, blijvender effect toekennen. ‘Dat lukt me altijd wel.’ ‘Ik kan goed met mensen omgaan.’

De uitdaging ligt dus in het heel specifiek en tijdsgebonden benoemen van negatieve gebeurtenissen. En het prijzen van de mooie gebeurtenissen als algemeen geldend, blijvend en van jezelf.

~ Optimisme kun je leren. (Martin Seligman)


Dit bericht was onderdeel van de challenge om 1.000 achter elkaar iedere dag een positief bericht te plaatsen. De challenge die mijn leven heeft veranderd.

Zie de boeken ‘Voor Positiviteit‘ en ‘De Vibe

Volgende bericht.


2 gedachten over “# 504 Verklaring”

  1. Ik lees net iets over Martin Seligman in mijn cursus Stressmanagement (die ik volg voor mijn praktijk EnnovyCo). Interessante visie dat Optimisme meer een cognitieve strategie is tegen stress dan een gevoel ;-). En door hierop te googlen kom ik bij mijn favoriete optimist Mark.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00