7 tips voor meer zelfvertrouwen 38


Iedereen heeft een stemmetje in zijn hoofd. Een stemmetje wat aardige en onaardige dingen kan zeggen. Een stemmetje wat je verder helpt of wat je onderuit haalt. Hoe zorg je er voor dat je de juiste dingen tegen jezelf blijft zeggen? Welke gewoontes zorgen voor meer zelfvertrouwen? Mooie vragen met 7 prachtige antwoorden…

1. Vergelijk jezelf met jezelf
Waarom zou je jezelf vergelijken met anderen? Niemand in de hele wereld kan beter jou zijn dan jij zelf. Als je je met niemand vergelijkt, word je wie je bent. Dan heb je een goede focus op het beste uit jezelf halen.
Michael Jordan, de beste basketballer aller-tijden, heeft vaak gezegd dat hij veel trainde om zichzelf te kunnen verslaan. Om zelf beter te worden. Om zelf te groeien. Een prachtige benadering.

kracht2. Wees vriendelijker voor anderen
Wanneer je vriendelijker bent voor anderen, ga je anders naar jezelf kijken. In gedachten geef je jezelf schouderklopjes voor je eigen gedrag. Hoe vriendelijker je zelf bent, hoe gemakkelijker je jezelf kunt waarderen. En een bijkomend (groot) voordeel is dat je vriendelijkheid op termijn vaak terugkrijgt.

3. Als je een fout maakt, wees zelf je beste vriend
Denk bij een fout aan wat je beste vriend of vriendin tegen je zou zeggen. Verander van perspectief. Doe de dingen die de ander zou zeggen. Praat tegen jezelf op de manier zoals de ander jou zou helpen. Het helpt om positiever naar je fouten te kijken. Fouten zijn het bewijs dat je iets nieuws probeert. Fouten zijn groeikansen.

4. Laat perfectionisme los
Perfectionisme blokkeert vooruitgang. Door de angst dat iets niet perfect zal verlopen, kom je pas laat in actie. De angst dat iets niet perfect zal gaan, doet je voortdurend aarzelen. Een fijne manier om perfectionisme los te laten is minder ver vooruit te kijken. Volg je hart en zet kleine stappen. Elke kleine stap vooruit geeft je zelfvertrouwen. Focus op de inspanning die je gaat doen.

5. Vier je successen
Sta regelmatig stil bij de successen die je behaalt. Bij de dingen die goed zijn gegaan door jouw inspanningen. Bij de mooie dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Vier wat je goed doet en deel dit met mensen die blij voor je kunnen zijn. Door je successen te vieren, raak je steeds meer overtuigd van je eigen kwaliteiten, je eigen bijdrage, je eigen groei.

6. Zeg de juiste dingen tegen jezelf
Maak veelvuldig gebruik van affirmaties. Dit zijn korte, krachtige zinnen, die je zelfvertrouwen versterken. Bedenk een positieve zelfuitspraak en schrijf deze op. Herhaal deze meerdere keren op een dag voor jezelf. Hoe vaker, hoe beter. Gewoon blijven herhalen.

7. Bedenk jezelf waarom je zelfvertrouwen zo belangrijk is
– Het leven wordt een stuk eenvoudiger. Je ziet minder beren op de weg.
– Je gaat steeds minder op zoek naar acceptatie door anderen en waardering van anderen.
– Je haalt jezelf minder vaak onderuit. Hierdoor is het gemakkelijker om jezelf te motiveren.
– Anderen hebben graag met je te doen. Je bent immers gemakkelijk in de omgang.
– Je wint het vertrouwen van anderen.
– Je gelooft in jezelf en dit heeft grote invloed op waar je uitkomt.

Wat een prachtige redenen. Hoe meer je aan je zelfvertrouwen, het geloof in jezelf en in je eigen mogelijkheden werkt, hoe mooier je leven wordt en hoe gemakkelijker het is om succesvoller te worden. Een krachtige ontwikkeling.

Aanrader

zelfvertrouwen

Van tips naar stappenplan
Ontdek hoe je stap voor stap meer zelfvertrouwen krijgt.

Meer blogs over Zelfvertrouwen

Omgaan met onnodige negativiteit
Soms kom je in situaties terecht waar je helemaal niet wil zijn. Met plezier geef ik je 10 positieve perspectieven voor hoe je om kunt gaan met onnodige negativiteit. Kies je eigen perspectief.

Liefdevol zijn voor jezelf
Vanuit liefde voor jezelf, voor je verleden, je heden en je toekomst, kun je een veel krachtiger en gelukkiger persoon worden. Daarom vandaag 10 sleutels voor een liefdevoller leven.

Toelaten
Hoeveel persoonlijke vrijheid je ook voelt, er zullen altijd wel angsten en onzekerheden verschijnen. De kunst is om sterker te zijn.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

38 gedachten over “7 tips voor meer zelfvertrouwen

 • liesbeth kuip

  Mooi om te lezen. Ik ga ze toepassen en onthouden. Er is niemand zoals ik en wat heerlijk als je gewoon jezelf bent altijd.

 • Toon Ceelen

  Goed boek zeker de moeite nemen om dit te lezen
  Heb er al veel van geleerd

 • Linda

  Veel handige tips! Ik was vroeger heel onzeker en werk al jaren aan mezelf om mijn zelfvertrouwen beter te krijgen.

  Vooral tip 3, 4 en 6 werken goed bij mij. De onzekerheid bij mij komt doordat ik bang ben om fouten te maken. Ik rekende mij er keihard op af als ik een fout maakte. Dat stemmetje in mijn hoofd schreeuwde dan tegen mij hoe stom ik bezig was.

  Dat stemmetje is gelukkig niet meer zo luid. Vaak hoor ik hem nog wel, maar dan sus ik het gelijk. “Kom op, foutje moet kunnen.” En weer verder.

 • louise

  hoi zie goede adviezen hier, wilde me aanmelden voor de cursus zelfvertrouwen, maar de link lijkt het niet te doen. Wordt de cursus nog gegeven?

 • H vd Vlugt

  Ik was op zoek naar tips voor mijn dochter. Haar zelfvertrouwen is ver te zoeken, ze begint de dag al vaak met negatieve gedachtes.
  Als 6 jarige wil je dat je ouders je lief vinden waarderen maar ook naar je op kijken. Vaak als we op school aankomen en ze hoort vaders tegen hun kind zeggen ik zie je vanmiddag hou van jou.

  Aan de tips heeft zij zelf nog niet zo veel wel kan ik er wat aanpassingen meemaken. Gelukkig kijkt haar kleine zusje (welke juiste beter in moterische en schooldingen is) heel erg naar haar op.

  Ze roept nu heel hard in de ochtend op school ‘dag mapa ik houd van jou jij bent er altijd voor me!

  We hebben nog een lange weg te gaan (ook ikzelf want mijn zelfvertrouwen heeft ook deukjes opgelopen bij de breuk tussen hun vader en mij) maar we komen er wel?

 • Jos Immers

  Woorden. Fijne tips waarvan mensen denken, ” ja en nu?”. Het klinkt mooi, uitvoering is minder eenvoudig. Herkenning en jezelf de tijd gunnen om te implementeren. Dat is alles. Het hoeft morgen niet zo te zijn, het kan een proces van jaren zijn als de intentie goed is. Leef, ervaar en stem af. Niemand maakt fouten als men onwetend is.

 • Lydia

  Door een vriendin ben ik op deze site terechtgekomen. Ik kan wel wat meer zelfvertrouwen gebruiken. Momenteel ben ik murw en verdrietig. Geen plezier meer in mijn werk. Hoe hard ik ook mijn best doe, het wordt niet gezien en al helemaal niet gewaardeerd.

  Mijn 2e huwelijk is ook een mislukking. Voor de 2e keer met een narcist getrouwd, stom genoeg trap ik elke keer in dezelfde valkuil. Heel gezellig en leuk, tot je ingepalmd bent, en afhankelijk bent geworden. Ik kan net zo goed niet bestaan, zo voel ik me echt. Ik word niet gezien, en niet gehoord.

 • Peter

  Ik vind het altijd zo lastig als ik ergens binnen kom en er zitten veel mensen die je dan aankijken,dan ga ik verkeerd ademhalen en wordt onzeker. Hoop dat die cursus mij een beetje helpt.