7 tips voor meer zelfvertrouwen

Iedereen heeft een stemmetje in zijn of haar hoofd. Een stemmetje wat aardige en onaardige dingen kan zeggen. Wat jou soms verder helpt maar wat je helaas ook onderuit kan halen. Hoe zorg je er voor dat je de juiste dingen tegen jezelf blijft zeggen? Welke gewoontes zorgen voor meer zelfvertrouwen? Hoe kun je eenvoudig en op een leuke manier je zelfvertrouwen vergroten? Mooie vragen met 7 prachtige antwoorden…

 

1. Vergelijk jezelf met jezelf

Waarom zou je jezelf vergelijken met een ander? Niemand in de hele wereld kan beter jou zijn dan jij zelf. Als je je met niemand anders vergelijkt, dan word je wie je bent. Dan zorg je voor een goede focus op het beste en het mooiste in jezelf.

Maak er dus een prioriteit van om je eigen ontwikkeling te volgen en jezelf te blijven verbeteren. Als je opmerkt dat je groeit, worden je zorgen vanzelf minder.

Michael Jordan, de beste basketballer aller-tijden, heeft vaak gezegd dat hij zo veel trainde om zichzelf te kunnen verslaan. Om zelf beter te worden. Een prachtige benadering. Vergelijk jezelf dus met jezelf en ontdek de mogelijkheden om verder te groeien. Die zijn er volop!

 

kracht

2. Wees vriendelijker voor anderen

Wanneer je vriendelijker bent voor anderen, dan ga je anders naar jezelf kijken. En geef jezelf dan ook in gedachten schouderklopjes voor je eigen gedrag. Waardeer je eigen goede daden.

Hoe vriendelijker je zelf bent, hoe gemakkelijker je dit kunt waarderen. En een bijkomend (groot) voordeel is dat je vriendelijkheid op termijn vaak terugkrijgt. Win-win dus.

Als jij een ander een compliment geeft, is de ander veel eerder bereid om ook het mooie in jou te benoemen.

 

3. Als je een fout maakt, wees zelf je beste vriend

Dit is zo belangrijk. Verander van perspectief. Denk bij een fout aan wat je beste vriend of vriendin tegen jou zou zeggen. Wat zouden zij jou dan adviseren? Luister hiernaar.

Praat tegen jezelf op de manier zoals de ander jou zou helpen. Geef jezelf de peptalk die je anderen ook zou geven. Het helpt je om met meer acceptatie naar je fouten te kunnen kijken.

Fouten zijn in ieder geval het bewijs dat je iets nieuws probeert. En in de fouten schuilen vaak de mooiste mogelijkheden voor groei.

 

4. Laat perfectionisme los

Perfectionisme blokkeert vooruitgang. Door de angst dat iets niet perfect zal verlopen, kom je pas laat in actie. De angst dat iets niet perfect zal gaan, doet je voortdurend aarzelen.

Een fijne manier om perfectionisme los te laten is minder ver vooruit te kijken. Volg je hart en zet kleine stappen. Elke kleine stap vooruit geeft al je zelfvertrouwen. Zie je ontwikkeling als een proces.

Stap voor stap. Stel voor jezelf vast dat je op de goede weg bent. Focus daarom op de inspanning die je doet. Uiteindelijk zijn het altijd de inspanningen die voor resultaten zorgen.

 

5. Vier je successen

meer zelfvertrouwenSta regelmatig eens stil bij de successen die je behaalt. Bij de dingen die goed zijn gegaan door jouw inspanningen. Bij de mooie dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Dat is zo waardevol.

Vier wat je goed doet en deel dit met mensen die blij voor je zijn. Door je successen te vieren, raak je steeds meer overtuigd van je eigen kwaliteiten, je positieve eigenschappen,  je eigen bijdrage en je eigen groei. Dat helpt je namelijk verder.

 

6. Zeg de juiste dingen tegen jezelf

Maak veelvuldig gebruik van affirmaties. Dit zijn korte, krachtige zinnen, die je zelfvertrouwen vergroten. Bedenk een positieve zelfuitspraak en schrijf deze op. Herhaal deze meerdere keren op een dag voor jezelf. Hoe vaker, hoe beter. Gewoon blijven herhalen.

Alles wat je vaak tegen jezelf zegt, wordt een overtuiging. Zorg daarom voor positieve overtuigingen en zeg de juiste dingen tegen jezelf. Een cruciale stap in je ontwikkeling.

 

7. Bedenk waarom je zelfvertrouwen zo belangrijk is

Voor jezelf:

– Het leven wordt een stuk eenvoudiger. Je ziet dan minder beren op de weg. Wel zo fijn.
– Steeds minder zul je op zoek gaan naar acceptatie en waardering van anderen. Je hebt het niet meer nodig. Wauw!
– Het stemmetje in je hoofd haalt je minder vaak onderuit. Heerlijk.

Hoe anderen naar je kijken:

– Anderen hebben graag met je te doen. Je bent immers gemakkelijk in de omgang. Weer een win-win.
– Wanneer je omgeving stap voor stap meer vertrouwen in jou krijgt, zal dit het geloof in je eigen mogelijkheden verder versterken.

Meer vrijheid, lef en overtuiging:

– Je kiest dan gemakkelijker voor wat je wil. Je hebt meer lef en je voelt je zodoende vrijer.
– Doordat je steeds meer gelooft in jezelf, is het bereiken van wat je wil eenvoudiger. Je overtuigingen hebben nou eenmaal een grote impact op waar je uitkomt. Hierdoor realiseer je gemakkelijker wat je wil.

 

Wat een prachtige redenen. Hoe meer je aan je zelfvertrouwen, het geloof in jezelf en in je eigen mogelijkheden werkt, hoe mooier je leven wordt en hoe gemakkelijker het is om succesvol te worden. Een krachtige ontwikkeling.

Gun jezelf groei

zelfvertrouwen

Van tips naar stappenplan
Ontdek hoe je stap voor stap meer zelfvertrouwen krijgt.

Je zelfvertrouwen vergroten (blijvend)

De centrale vraag waar veel mensen mee worstelen is: Hoe ontwikkel je je zelfvertrouwen? Hoe krijg je dat? De tips zijn leuk en aardig om te lezen en kunnen een mooie, positieve impuls geven, maar ze veranderen structureel nog niet zo heel veel. Er is namelijk géén snelle oplossing voor het vergroten van je zelfvertrouwen. Dat is het slechte nieuws. Het is geen kwestie van tips lezen en klaar. Het is geen pilletje wat je inneemt en het direct beter maakt.

Het goede nieuws is: het is zeker mogelijk om je zelfvertrouwen te vergroten. Als je aanpak klopt. Het is per definitie een kwestie van dagelijks kort er mee bezig zijn. Iedere dag opnieuw. Door de positieve aandacht die het onderwerp steeds weer op een verfrissende manier krijgt, wordt het op een gegeven moment onderdeel van je onderbewustzijn. En dat is wat je wil. Dan gaat het namelijk vanzelf. Dat is de enige structurele oplossing.

 

Zonder dagelijkse aandacht, ook al is deze maar kort, gaat er niets structureels veranderen. Je kunt een vaardigheid niet leren, als je niet oefent. Maar daarentegen geldt dat hoe vaker je oefent, hoe sneller je groeit. Het ontwikkelen van je zelfvertrouwen gaat daarom zo goed en fijn via een online training, een gerichte aanpak met dagelijkse aandacht. Helder en eenvoudig.

Oefening baart kunst. Alles wat je aandacht geeft, groeit.

Kies voor je eigen groei.

Voor wie meer zelfvertrouwen wil

Het belangrijkste wat je nodig hebt, is het besluit om je zelfvertrouwen nu echt aan te pakken. Neem dit besluit en kies voor een goed doordacht plan en de vastberadenheid om hier stap voor stap aan te blijven werken. Iedere dag. Dat doet wonderen.

Inmiddels hebben al duizenden mensen de online training zelfvertrouwen, die wij voor een zeer gunstig tarief aanbieden, gevolgd. En als ik de reacties lees van mensen die het besluit hebben genomen en er echt mee aan de slag zijn gegaan, dan krijg ik kippenvel. Zo mooi en zo waardevol.

 

Lees hier alles over de online training. In zes weken meer zelfvertrouwen. Het is je van harte gegund.

zelfvertrouwen

‘Het is nu tijd voor mij!’
Ontdek hoe je stap voor stap meer zelfvertrouwen krijgt.

Meer blogs over Zelfvertrouwen

Omgaan met onnodige negativiteit
Soms kom je in situaties terecht waar je helemaal niet wil zijn. Met plezier geef ik je 10 positieve perspectieven voor hoe je om kunt gaan met onnodige negativiteit. Kies je eigen perspectief.

Liefdevol zijn voor jezelf
Vanuit liefde voor jezelf, voor je verleden, je heden en je toekomst, kun je een veel krachtiger en gelukkiger persoon worden. Daarom vandaag 10 sleutels voor een liefdevoller leven.

Toelaten
Hoeveel persoonlijke vrijheid je ook voelt, er zullen altijd wel angsten en onzekerheden verschijnen. De kunst is om sterker te zijn.

Zelfvertrouwen tips

Eenvoudiger leven

Het meest gelezen boek van Mark Verhees uit. De opvolger van ‘De Vibe‘, zijn eerdere best-seller. Eenvoudiger leven is een optimistisch verhaal over de uitdagingen in het leven waar we allemaal mee te maken krijgen.

Levenslust voorkant

Het nieuwe boek van Mark Verhees! Waar wil je mee verbonden zijn? Na het overlijden van zijn ouders doorloopt hij het proces van rouwverwerking en komt daarbij tot verrassende inzichten over de werking van ons brein. Inzichten over hoe ons brein met herinneringen omgaat en hoe je dit in de rouwverwerking kunt inzetten.

36 gedachten over “7 tips voor meer zelfvertrouwen”

 1. hallo , ik ben 49 jaar en al heel wat watertjes rondzwommen , toch bij elke gebeurtenis die negatief blijkt te zijn gaat mijn zelfvertrouwen weer heelemaal de mist in , ik blijf proberen er tegen op te gaan maar niemand neemt het serieus en lachen mij letterlijk in mijn gezicht uit , toch maar weer het beetje zelfvertrouwen dat ik heb blijven oprapen en doorgaan , keer op keer blijft mijn omgeving mij nawijzen , ben echt bijna aan het eind van mijn latijn .

 2. ik ben bezig om zelfvertrouwen te laten groeien
  maar hoe moet ik dat doen om zelfvertrouwen te bereiken?
  zo dat het bij me zelf goed voelt dat ik trots op mezelf ben dat ik dat heb bereikt.
  ik zeg maar zo als je in je zelf vertrouwd dan kan je dat delen aan iemand die jou lief is.

 3. ik heb ptss, hypochrondie en paniekaanvallen. vanaf nu wil ik positief denken omdat die enge gedachtes me slopen..en mn leven zwaar beinvloeden. ik overdrijf niet het is vreselijk maar met deze tips hoooop ik dat ik verder ga komen!!! en ook tijdens het afbouwen van antidepressiva wil ik me hieraan houden!
  super

 4. Mooi om te lezen. Ik ga ze toepassen en onthouden. Er is niemand zoals ik en wat heerlijk als je gewoon jezelf bent altijd.

 5. Veel handige tips! Ik was vroeger heel onzeker en werk al jaren aan mezelf om mijn zelfvertrouwen beter te krijgen.

  Vooral tip 3, 4 en 6 werken goed bij mij. De onzekerheid bij mij komt doordat ik bang ben om fouten te maken. Ik rekende mij er keihard op af als ik een fout maakte. Dat stemmetje in mijn hoofd schreeuwde dan tegen mij hoe stom ik bezig was.

  Dat stemmetje is gelukkig niet meer zo luid. Vaak hoor ik hem nog wel, maar dan sus ik het gelijk. “Kom op, foutje moet kunnen.” En weer verder.

 6. hoi zie goede adviezen hier, wilde me aanmelden voor de cursus zelfvertrouwen, maar de link lijkt het niet te doen. Wordt de cursus nog gegeven?

 7. Ik was op zoek naar tips voor mijn dochter. Haar zelfvertrouwen is ver te zoeken, ze begint de dag al vaak met negatieve gedachtes.
  Als 6 jarige wil je dat je ouders je lief vinden waarderen maar ook naar je op kijken. Vaak als we op school aankomen en ze hoort vaders tegen hun kind zeggen ik zie je vanmiddag hou van jou.

  Aan de tips heeft zij zelf nog niet zo veel wel kan ik er wat aanpassingen meemaken. Gelukkig kijkt haar kleine zusje (welke juiste beter in moterische en schooldingen is) heel erg naar haar op.

  Ze roept nu heel hard in de ochtend op school ‘dag mapa ik houd van jou jij bent er altijd voor me!

  We hebben nog een lange weg te gaan (ook ikzelf want mijn zelfvertrouwen heeft ook deukjes opgelopen bij de breuk tussen hun vader en mij) maar we komen er wel?

 8. Woorden. Fijne tips waarvan mensen denken, ” ja en nu?”. Het klinkt mooi, uitvoering is minder eenvoudig. Herkenning en jezelf de tijd gunnen om te implementeren. Dat is alles. Het hoeft morgen niet zo te zijn, het kan een proces van jaren zijn als de intentie goed is. Leef, ervaar en stem af. Niemand maakt fouten als men onwetend is.

 9. Door een vriendin ben ik op deze site terechtgekomen. Ik kan wel wat meer zelfvertrouwen gebruiken. Momenteel ben ik murw en verdrietig. Geen plezier meer in mijn werk. Hoe hard ik ook mijn best doe, het wordt niet gezien en al helemaal niet gewaardeerd.

  Mijn 2e huwelijk is ook een mislukking. Voor de 2e keer met een narcist getrouwd, stom genoeg trap ik elke keer in dezelfde valkuil. Heel gezellig en leuk, tot je ingepalmd bent, en afhankelijk bent geworden. Ik kan net zo goed niet bestaan, zo voel ik me echt. Ik word niet gezien, en niet gehoord.

 10. Ik vind het altijd zo lastig als ik ergens binnen kom en er zitten veel mensen die je dan aankijken,dan ga ik verkeerd ademhalen en wordt onzeker. Hoop dat die cursus mij een beetje helpt.

 11. Ik wil ook heel graag aan mijn zelfvertrouwen werken. Voel me vaak alleen en raak dan vaak in een dip en zo heb ik nog wel meer dingen , alleen winkelen ook lastig .groetjes Wietske

 12. Pfff perfectionisme laten gaan. Dat lukt mij helaas niet zo vaak. Duurt altijd even voor ik fouten accepteer. Verder hou ik zooo van positief denken. Als je negatief denkt is het leven zo zwaar en duren dingen en periodes zo lang. Positiviteit geeft energie. Maar perfectionisme laten gaan… Ik ga het toch eens proberen.

 13. Mijn motto is al zo lang ik mij kan herinneren;
  Ik ben de beste versie van mijzelf.

  En elke keer dat ik iets bij leer of tegen dingen aanloop dan verander ik wederom in de beste versie van mijzelf ?

  (Echter houd dit niet in dat ik beter ben dan een ander, maar slechts dat niemand beter mij kan zijn dan ik zelf)

 14. Ik vind het hele mooie en logische tips, maar terwijl ik ze al lees weet ik al dat het niet gaat werken/helpen bij mij.. 🙁
  Ben zo erg aan mezelf aan het werken, ma positief denken over mezelf of tevreden zijn lukt mij maar niet. Hoe erg mensen mij er ook bij helpen en hebben geholpen. Ze proberen me te motiveren, maar helemaal niemand krijgt me overtuigd. Ik ben gewoon echt radeloos.. Heb al gesprekken gehad met psychologen en weet ik wat niet, maar het heeft helemaal niks geholpen en maakte me zelfs ergens alleen maar gek. Wat moet ik nou?!

 15. wat een mooie teksten allemaal. en zoals er al gezegd wordt we hebben allemaal wel iets. op dit moment heb ik heel veel aan de tips. ip mijn werk zijn ze er in geslaagd mijn eigenwaarde aan te tasten. dit voelt zeer onprettig. van een enthausiast, positief, mensvriendelijk mens ben ik veranders in een onzeker, negatief in gedachten, gereserveerd persoon. geen vertrouwen in de medemens. ik heb me ziek gemeld. heb opgeschreven wat ik wel goed heb gedaan en dat ik er als mens mag zijn. en zoals beschreven probeer ik weer te kijken naar de dingen die ik goed doe. de mooie dingen om me heen. de liefde van man kinderen en kleinkind. beetje bij beetje ga ik het na anderhalf jaar weer zien. ik blijf de teksten lezen op deze pagina want ze kunnen mij helpen straks in het mediator gesprek met mijn werkgevers. ik hoop dat de toekomst mij weer toe gaat lachen. ik probeer te vertrouwen op de dingen die komen gaan.

 16. Mooie tips en adviezen, ga ze zeker gebruiken.
  Ben nu op een keerpunt in mijn leven waar ik inzie dat er veel moet/kan veranderen bij me en als eerste is dat ik anders naar mezelf kan kijken en liever voor mezelf mag zijn.
  Zal niet altijd even makkelijk worden, maar ik mag inderdaad fouten maken en dit zien als leerproces.

 17. Ik kan me helemaal vinden in de bovenstaande zeven tips.
  Zelf heb ik veel gehad aan cognitieve gedragstherapie.
  Zelf noem ik dit: “anders leren denken.”
  Probeer anders om te gaan met mensen die continu negatief zijn.
  Je ergeren aan dingen of situaties kost immers veel energie.
  Verder was ik altijd heel erg gevoelig voor de kritiek van anderen.
  Ik nam dit bijna altijd aan dat dat klopte.
  Probeer voor jezelf na te gaan: klopt dit? is dit reëel? Of proberen anderen mij onderuit te halen?

 18. Lieve lezers,

  Iedereen heeft zijn ups & downs in het leven. Elk huisje heeft zijn kruisje. Het ene huisje meer dan
  het andere …

  Gedeukt. Beschadigd.. Krassen op je ziel. Littekens op je hart.

  Deze 7 tips t.b.v. je zelfvertrouwen zijn nuttig; bruikbaar. Geven je een boost.

  Annefleur, schat,; deja vu. Ik herken bepaalde terugkerende patronen in mijn leven. Ermee om gaan, inhaleren, in -en uitademen en verder gaan met je leven. Evt. professionele hulp, een deskundige, opzoeken. Heb ik ook gedaan. Heb samen gebeurtenissen in mijn leven in kaart gebracht en besproken. Schept duidelijjheid.

  Sterkte!

  Vier de liefde, vier het leven (www.osdorpsloten. nl. Klik rechts op: Column Archiefkabinet en lees deze an andere columns van mijn hand. Bijv. Groeibriljantje).

  Gods zegen,

  Jean-Paul Kruk

 19. Mooie punten.Naarmate ik ouder ben geworden en meer verantwoording ben gaan krijgen, bovendien de kinderen “goed” gaan gaat dit mij ook steeds gemakkelijke af…..eigenlijk vanzelf.

 20. Beste Annefleur, als jij weet waar het aan ligt ben jij ook degene die daar verandering in kan aanbrengen. Lukt je dat niet alleen? Zoek hulp! Vraag vrienden, familie, kennissen je hierbij te helpen of evt. een jobcoach. Veel succes!

 21. Mooie woorden.. En ik geloof zeker dat als je ernaar kunt leven alles een stuk leuker en makkelijker zal zijn. Helaas val ik steeds van de ene domper in de ander. Tijdens mijn werk loop ik steeds tegen dezelfde dingen aan en men vind mij daardoor steeds niet goed genoeg waardoor ik nu dus weer opzoek ben naar werk. Het is zo demotiverend en slecht voor mijn zelfvertrouwen. Ik weet wel grotendeels waar het aan ligt, maar tis zo aard van het beestje geworden dat ik niet beter meer weet en dus ook niet weet hoe het te veranderen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00