Persoonlijke vrijheid

Er zijn vele mogelijkheden om los te laten. Er liggen prachtige kansen om meer persoonlijke vrijheid te ervaren. Vandaag een heerlijke top 10 om los te laten. Mmm… Waarvan wil jij jezelf bevrijden?

1. Wat anderen denken

Wat jij van mij denkt, dat is niet iets van mij. Dat is van jou. Laat los. Ik kan, mag en zal gewoon mezelf zijn. Ik ben uniek en geef het beste van mezelf. Punt.

2. Jezelf vergelijken met anderen

Geniet van de ander zonder jezelf erbij te betrekken. Laat vergelijkingen die je onzeker maken los. Kijk alleen wat je kunt leren van een ander. Ieder volgt zijn eigen pad.

3. Wat verstandig is

Als je altijd doet wat verstandig is, zul je weinig nieuwe dingen ervaren. Laat het onverwachte toe. Kom uit je comfort zone en proef van het leven.

4. Als… dan…

‘Als ik … heb bereikt of heb gedaan, dan ben ik gelukkig.’ Wacht nooit met genieten. Het enige wat je hebt is nu. Geniet van dit moment en van de reis die je maakt.

5. Doe maar normaal

Het maaiveld. Lang leve de mensen die zichzelf zijn en zichzelf laten zien. Kwetsbaarheid maakt het leven puur. Eenieder is uniek. Laat het keurslijf lekker los. Speel, zing, dans.

6. Verschillend zijn

Juich het toe dat iemand anders is. Dat maakt de wereld zo veel mooier en veelzijdiger.

7. Perfectie

Alles perfect willen doen. Laat lekker los. Wees volmaakt jezelf. Geef gewoon het beste van jezelf en juich eventuele fouten en mislukkingen toe. Ze maken je mens. Fouten en mislukkingen zijn bovendien bewijzen dat je iets nieuws probeert.

8. Gelijk hebben

Er zijn weinig echte waarheden. Alles heeft meerdere kanten. Laat het mooie van jezelf zien en gun de ander de ruimte om er wel of niet iets mee te doen. Wees dankbaar voor andere inzichten.

9. Steeds meer willen hebben

Bezittingen leiden in je gedachten vaak tot beperkingen. Je wilt houden wat je hebt en liefst wil je nog meer hebben. En dat terwijl het leven draait om ervaringen. Vervang hebben en bezitten door doen en ervaren.

Maak je leven eenvoudiger.

10. Je eigen beperkende overtuigingen

Iedereen heeft ze. Je gedachten waarom iets niet kan. Betwijfel deze gedachten. Laat je inspireren door mensen die grenzen verleggen. Ga uitdagingen aan. Geloof en stimuleer jezelf en anderen.

Fantaseer over de positieve effecten van loslaten. Creëer een verlangen. Een verlangen om van bezitten naar ervaren te gaan. Van vastlopen in zekerheden naar vertrouwen. Van gemaakt volmaakt naar onvolmaakt en echt. Van beperking naar vrijheid. Geloof er in en neem je eigen besluit om los te laten.

Uiteraard wil ik je graag vooruit helpen. Door je te stimuleren, te motiveren en te inspireren. En door wetenschappelijke kennis praktisch toepasbaar te maken…

Lees veel meer over loslaten (wat wel en wat niet de goede manier is) in mijn boek De Vibe en creëer voor jezelf de innerlijke vrijheid die mogelijk is.

Meer blogs over Persoonlijke vrijheid

7 tips voor meer zelfvertrouwen
Hoe zorg je er voor dat je de juiste dingen tegen jezelf blijft zeggen? Welke gewoontes zorgen voor meer zelfvertrouwen? Mooie vragen met 7 prachtige antwoorden…

Toelaten
Hoeveel persoonlijke vrijheid je ook voelt, er zullen altijd wel angsten en onzekerheden verschijnen. De kunst is om sterker te zijn.

Omgaan met onnodige negativiteit
Soms kom je in situaties terecht waar je helemaal niet wil zijn. Met plezier geef ik je 10 positieve perspectieven voor hoe je om kunt gaan met onnodige negativiteit. Kies je eigen perspectief.

Aanrader

Online training zelfvertrouwen

Training Zelfvertrouwen
Ben jij jouw aarzelingen en onzekerheden eigenlijk wel een beetje beu? En ben je toe aan meer vertrouwen in jezelf?

19 gedachten over “Persoonlijke vrijheid”

 1. super.. dit kon ik echt gebruiken na een groot deel van mijn leven, verkeerde gedachtes en gevoelens op te roepen en te ervaren.. het word het tijd voor positiviteit! mooie om uit te printen voor op me koelkast! Thanks!

 2. De vorige tekst kan een beetje negatief overkomen naar mijn huidige partner, maar dat is niet de intentie van dit schrijven. Mijn excuses mocht dat zo overkomen. Zij is een sterke vrouw. Alleen door wat slechte ervaringen in het verleden is dat niet echt tot uiting gekomen. Ik respecteer haar volledig en accepteer haar volledig. Ik zou niet graag van plaats willen verwisselen met haar. Open je ogen en zie de zon schijnen.

 3. Wees blij in het hier en nu! Strijd niet tegen je hart. Laat je hart de weg bepalen.
  Ben ik gelukkig? Ja, maar heb iemand los moeten die mij heel dierbaar was.
  Ik had liever bij de ander willen zijn, maar weet ook dat daar twee mensen voor moeten strijden.
  Ik heb mijn geluk gevonden in het zelf zijn met de partner van nu. Zij kan ook niet veel doen aan de situatie, want ook dat heeft te maken met haar verleden. Als je dat in je relatie kan accepteren, kan je nog ver komen. Ik wil dat zij gelukkig wordt en ziet wat het leven haar nog voor positieve dingen gegeven heeft. Maar dat wil ik ook van die ander. Helaas heeft zij een andere richting gekozen. Maar die keuze was/is aan haar. Ik respecteer haar keuze. Ook al doet het mij pijn. Ik leef mijn eigen leven en weet niet morgen brengt. Misschien is dat ook maar goed ook.

 4. Mijn motto: Blijf trouw aan jezelf en volg jouw hart

  Ik ben een gelukkig mens met een bijzonder leven.
  Ik heb het geluk gehad te kunnen reïncarneren zonder dood te gaan.
  Ik ben een transvrouw, geboren in een mannelijk lichaam.
  Ruim tweeëneenhalf jaar geleden fysiek aangepast en uiteindelijk officieel geregistreerd als vrouw.
  Met hulp van positieve mensen (je kunt er niet genoeg van om je heen verzamelen) heb ik geleerd
  het verleden te accepteren.
  Met het positieve, dat ik daaruit heb geleerd, begin ik nu echt te leven.
  Geluk kun je niet maken; je kunt het vinden in jezelf.
  Blijf trouw aan jezelf en volg jouw hart

 5. Er is een balans zijn tussen harmonie (gezin, huwelijk) en persoonlijke vrijheid. Soms ben je zo veel met de harmonie bezig dat je niet meer aan jezelf toekomt. Je bent zelf een sluitpost. Terwijl de ander juist wel de ruimte neemt. Probeer de balans terug te brengen. Neem gewoon zelf ook de ruimte. Je zult zien dat het werkt. Dan is ineens je huis opgeruimd en de vaat gedaan. Door de anderen. Probeer maar eens.

 6. Als je nu aan het einde van je leven zou staan, wil je dan met een grimlachje terug kijken en constateren dat je altijd mooi gedaan hebt wat er van je verwacht werd? Of wil je met een kleine glimlach (of schaterbui) constateren dat je binnen je eigen vrijheid en gebondenheid hebt gedaan wat JIJ wilde doen?!
  Doe dat dan…

 7. Wat is loslaten eigenlijk? Vrij komen van belemmeringen obstakels in denken,voelen en handelen. Maar voordat je eerst gaat worstelen/vechten gaat er nog iets aan vooraf. Voordat je kunt gaan loslaten, Is het belangrijk om te ontdekken wat eraan vooraf is gegaan voordat je zo bent gaan denken,voelen,handelen wat je belemmerd. Als je dat hebt gedaan, benoem en begrijp dat wat er toen was niet meer is. Volgende stap is dat dat al 70% is opgelost. Dus loslaten hoeft niet, mits je het graag wilt blijven vasthouden. Hoe vreemd het misschien klinkt het willen vasthouden is logisch, dat heeft te maken met het bekende patroon waar je in leeft. Dit word gevoed door je gevoel, het gevoel is een reactie geworden die jou laat doen wat je doet. Het brein reageert alleen op het geen wat het kent, alles wat we doen hebben we ons zelf geleerd. Of we dit bewust of onderbewust hebben gedaan doet hier niet toe. Wat er wel toe doet is dat het onderbewuste jou de dingen laat doen die je doet. Het bewustzijn neemt waar wat jou op dat moment opvalt wat je doet, dat doet jou denken en voelen. Dus wat jij doet heb je jezelf geleerd, zonder goed of fout het is zo. Dus als je zonder belemmeringen door het leven wilt gaan, raadpleeg je geheugen. Wil je dat iets anders gaat zoals het nu gaat? Begin anders te doen.

 8. “Loslaten gaat niet over vechten. Loslaten gaat over accepteren” -> hoe accepteer je dat je ziek bent? Alles draait om loslaten, in ’t hoofdje lukt da wel, begrijp ik het wel, maar ’t gevoel wil niet volgen… Hoe laat je los?

 9. Beste Ingrid,
  Loop je niet te hard van stapel waardoor je partner je misschien niet meer herkend?
  Doe eens een paar stappen terug en kijk dan wat er gebeurd.

 10. Ingrid en karin wacht niet langer het leven is te kortga er voor en vertrouw op je zelf je bent t zeer waard om te genieten van t leven

 11. Loslaten gaat vanzelf als je WAAR laat zijn PRECIES zoals het is. Dat kan in je relatie zijn, je gezondheid, je werk, met alles…..dan stopt het vechten tegen wat je bakkenvol met energie kost. Dan kun je helder zien hoe en wat je wilt.

 12. ook ik voel me als ingrid en ben het vechten na 15 jaar moe maar wat nu?? ik weet het ook allemaal nimmer!

 13. Ik heb 21 jaar geleden de stap gezet naar mijn vrijheid en leef sinds toen met persoonlijke vrijheid en liefde, in die 21 jaar heb ik 3 kinderen leren volwassen worden, dat ging met vallen en opstaat maar mijn overtuiging van innerlijke persoonlijke vrijheid heeft mij steeds geholpen en gesterkt, ik heb ruim 12 jaar geleden mijn solemate gevonden en wij beiden leven op het ritme van warmte liefde innerlijke vrijheid en verwezenlijken onze dromen ook dit loopt niet altijd van een leien dakje, maar liefde maakt alle moeilijke dingen klein en alle kleine leuke dingen enorm groot, ik kan alleen maar zeggen aan mensen die ongelukkig zijn, doe de dingen die diep in je liggen de positieve dingen en denk niet dat je er de kracht niet toe hebt, eens je de stap in de goede richting doet, komt er een kracht tevoorschijn waarvan je niet weet dat je ze hebt.

 14. Lieve Ingrid,
  Ben je gelukkig? Neem het zoals het is. Ben je ongelukkig en verdrietig ? Dan vrees ik dat je het niet gaat redden. Je wordt dan vreselijk moe en je zult het niet meer op kunnen brengen. Dit is mijn ervaring. Ik heb 13 jaar gevochten tegen de bierkaai. Ga voor je eigen geluk en leef en geniet van de mooie dingen. Laat het je niet afnemen!! Succes.

 15. Bedankt voor jullie reacties.

  Aan Nathalie: het is belangrijk dat je aan de slag gaat met wat je echt graag wil. Mocht je meer van me willen weten, kun je me altijd mailen. (inspiratie@voorpositiviteit.nl)

 16. Ik wil mijzelf bevrijden van de intense angst die mij al jaren in zijn greep heeft. Ik wil genieten van het leven, maar bovenal wil ik echt leven!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00