Winnaarsboek

Maak je eigen inspirerende winnaarsboek! In dit artikel leggen we je uit hoe. Wij mensen kunnen ons verbinden met alles. De koppelingen die je zelf maakt, bepalen wie je wordt, wat je bereikt en hoe je jouw leven ervaart. Nadat mijn ouders overleden zijn, heb ik geleerd goede, constructieve verbindingen te leggen. Hierdoor is het verwerken van mijn verlies relatief eenvoudig geworden.

Zo vanuit de praktijk geleerd hebbend om op een fijne manier met het negatieve om te gaan, ontstond bij mij de nieuwsgierigheid en het verlangen om nieuwe verbindingen op te bouwen. Puur gericht op wat ik wel wil en heel gaaf zou vinden. Actief de combinatie zoeken van fenomenen die in persoonlijke ontwikkeling al lang bewezen zijn:

 • affirmaties
 • visualisaties
 • energiegevende doelen
 • geheugentraining
Winnaarsboek in Word

Een winnaarsboek kun je gewoon in een tekstverwerkings-programma zoals Word maken. Lees hieronder verder hoe.

Persoonlijke groei met je eigen winnaarsboek

Aangezien persoonlijke ontwikkeling draait om wat je in jezelf verbetert, is mijn focus volledig op mijn eigenschappen en vaardigheden komen te liggen. Wat mag er beter worden in mezelf? Waar wil ik echt goed in zijn? Wat maakt voor mij het verschil?

Enkele voorbeelden:
* Energie -> Ik wil op ieder moment mijn energie kunnen verhogen. Door me hier vaker van bewust te zijn, kan ik iets positievers toevoegen.

* Winnaar -> Ik wil winnen in hetgeen ik wil bereiken. Ik wil een winnaar zijn. Dat voelt goed.

* Dankbaar zijn en mijn dankbaarheid uiten – naar vrienden, familie, mijn omgeving; iedere dag weer

* Vindingrijkheid -> Ik wil creatief zijn in mijn oplossingen, in mijn antwoorden op problemen en het creëren van groei. Door steeds op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden, train ik mijn open geest. Vindingrijkheid als gouden kracht.

* Stralen op het podium -> Als spreker zijnde wil ik nog meer stralen van energie. Vol passie en plezier, genietend van wat ik doe

* Focus -> Ik kan zo veel dingen leuk vinden dat een periode van focus voor mij een groot verschil maakt. Ik wil een sterkere focus op wat ik graag wil manifesteren. Leren focussen is een prachtige groeikans voor mij. Daar wordt de kwaliteit van mijn werk beter van.

* Overtuigd zijn -> Door overtuigd te zijn van mijn eigen positieve bijdrage en wat ik graag wil, bereik ik veel gemakkelijker anderen met mijn positieve boodschap. Er zit minder ruis op mijn gedachten. Dit maakt me vrij en krachtig.

* Groots dromen -> Ik wil mijn mindset nog verder openen en echt geloven in nog veel mooiere resultaten. Ik wil mijn geest oprekken. Ik wil al leven in de nieuwe wereld. Het nu al ervaren.

4 stappen

Bij deze ontwikkelpunten heb ik:

 1. Eén woord opgeschreven
 2. Eén energiegevend plaatje gezocht
 3. Meerdere affirmaties opgeschreven
 4. En een doel, een groots verlangen geformuleerd wat dit me zou opleveren

Voorbeeld ‘energie’:
Bij ‘energie’ heb ik gekozen voor het woord ‘oplaadbaar’. Het is voor mij een treffend woord wat me doet denken aan energie die ik in mezelf kan opwekken. Het woord oplaadbaar is een prettige herinnering aan het feit dat ik er zelf altijd een stapje bij kan zetten, als ik het goede in mezelf opzoek. Ik kan mezelf opladen.

Het plaatje wat ik erbij heb gezocht wakkert de speelsheid en de vrolijke energie in mij aan. Het is een fijn beeld waar ik vrolijk van word. Op de foto staan volwassenen die lachend rondrijden op een te kleine step en zitten op een speelgoedvrachtwagen waar eigenlijk alleen kleine kinderen op passen. De lol, de energie, de onbevangenheid. Heerlijk.

Daarbij heb ik de tekst geschreven: Ik ben een supercharge-batterij. Ik zoek de energie in mezelf op. Liefdevol. Speels. Vrolijk.

Het doel is om iedere dag een bron van positieve energie te zijn voor mezelf en voor anderen. En dat ik de energie steeds weer in mezelf zoek.

Voorbeeld ‘dankbaar’:
Bij dankbaar staat een plaatje van mijn dankbaarheids-dagboek. Dit is een fijne mentale reminder om hier ook echt elke dag in te schrijven. Om mijn dankbaarheden te verzamelen teneinde mijn brein te blijven trainen voor geluk. 

Met als affirmaties: Ik ben tevreden en dankbaar. Ik ben trots op wat ik doe. Iedere dag.

Uiteraard maak ik hierbij verbinding met geluksgevoelens. Hoe mooi het leven kan zijn. Dankjewel. Het eenvoudige doel is het vinden en blijven waarderen van wat er al is.

Voorbeeld ‘stralen van binnenuit’:
Bij stralen van binnenuit heb ik voor het woord ‘straal’ gekozen. Dit was en blijft voor mij een prachtig ontwikkel-punt.

Qua foto heb ik hierbij gekozen voor Freddie Mercury die de show steelt op het podium in zijn ‘god save the queen’-mantel. Een beeld dat mij gelukkig maakt, omdat zijn bravoure mij stimuleert en inspireert.

En vervolgens heb ik zo vrij mogelijk bedacht wat dit me zou opleveren. Waar dit me qua energie zou brengen. Als ik dit ben, hoe voel ik me dan? Wat betekent het voor me? Deze energie ervaren is belangrijk.

‘Ik rock. Ik laat het mooie van mezelf schitteren. Open, onvoorwaardelijk en vrij. Ik ben het stralende middelpunt.’

Het doel is om mezelf compleet vrij te voelen op het podium als ik lezingen geef. En dan zo vrij dat ik alle energie ervaar om mensen mee te nemen naar mooiere plekken. Niets heeft in mijn ogen meer impact op de kwaliteit van mijn lezingen gehad als deze voor mij fijne, groeiende bewustwordingen met behulp van mijn winnaarsboek.

Voorbeeld ‘vindingrijkheid:
Vindingrijkheid is voor mij persoonlijk één van de belangrijkste vaardigheden om over te beschikken. Vindingrijkheid in het overwinnen van problemen. Vindingrijkheid in het ontdekken van mogelijkheden en het creëren van nieuwe oplossingen. Vindingrijkheid is daarom een belangrijk woord in mijn winnaarsboek. 

Bij vindingrijk staat een plaatje van een rad om in te lopen. Een rad wat soms in speeltuinen staat. Het symboliseert voor mij het stoppen met iedere vorm van ratrace en het op zoek gaan naar de nieuwe kansen. De vindingrijkheid trainen en benutten.

Affirmaties: Ik stap uit mijn gewoontes. Ik ben vindingrijk, verfrissend en vernieuwend.

Hier heb ik een vraag aan toegevoegd: is het bestaand patroon of vernieuwend? Door deze vraag vooraan in mijn gedachten te krijgen, kan ik gemakkelijker nieuwe keuzes maken.

Zo zie je hoe een winnaarsboek jezelf kan trainen om steeds weer de gewenste keuzes te maken. Hoe meer het in je onderbewustzijn een dominante plek krijgt en daarmee vooraan in je gedachten komt, hoe meer richting je aan jouw eigen leven geeft.

Foto's in het winnaarsboek

In verband met copyright wat op foto’s zit, kan ik helaas niet alle foto’s hier plaatsen. Wees zelf creatief en zoek plaatjes die jou de gewenste energie geven. Inspirerende voorbeelden, positieve reminders, plaatjes van boeken die je gelezen hebt en echt het verschil voor je hebben gemaakt. En uiteraard kun je ook best eigen foto’s gebruiken. Zo komen in mijn winnaarsboek ook de woorden ‘positiviteits-expert’ en ‘geniet’ terug. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van eigen foto’s.

Mark met hoed winnaarsboek

Geheugentraining

Het winnaarsboek heb ik als pdf-document op mijn computer opgeslagen, zodat ik er vaker naar kon kijken. Vooral in het begin was dit wel handig. Ik wilde namelijk ieder beeld gekoppeld aan één woord vooraan in mijn gedachten krijgen. Ik wil er op elk beschikbaar moment van de dag spontaan aan kunnen denken. Als automatisch antwoord op wat ik tegenkom. Daarom ben ik ze uit mijn hoofd gaan leren. Echt achter elkaar onthouden. Twintig woorden en twintig beelden, steeds weer in dezelfde volgorde. Herhalen, herhalen, herhalen. Net zo lang totdat ik de volgorde foutloos in mijn gedachten af kon spelen. Op ieder moment.

Hoe beter me dit lukte, hoe sneller ik mijn twintig gedachten ging afspelen. Als plaatjes die achter elkaar voorbijschoten, op de manier hoe ze vroeger tekenfilms maakten. Plaatje over plaatje. Tik, tik, tik, tik. Sneller, sneller, sneller. Als een film flitste het aan me voorbij.

Ik ben hierbij mijn vingers gaan gebruiken. Met mijn duim tik ik om beurten de andere vingers aan. Bij ieder tikje hoort één woord plus plaatje uit het winnaarsboek. De duim tikt vier vingers aan en daardoor komt alles in vijf blokken van vier (= 20) voorbij. Dit structureert. Het ordent mijn gedachten en helpt me in mijn geheugentraining. 

Iedere dag nam ik ook even de tijd om na te denken over wat elk woord voor mij betekende en wat voor energiek, fijn gevoel me dit opleverde. Ik dacht na over hoe ik hier vooruitkijkend de dag in nog meer voor zou kunnen kiezen. Hoe vaker ik de energie blijf ervaren bij de gekozen woorden, hoe groter het effect op mijn zijn en mijn functioneren.

Stel je doel, vergeet het doel

Nu komt er één belangrijk gegeven, iets wat voor mij echt het verschil heeft gemaakt. Hoe gemakkelijker ik mijn twintig ontwikkel-punten uit mijn hoofd kon opdreunen, hoe minder ik naar de gedroomde ambities ben gaan kijken. Stel je doel en vergeet het doel, werd het credo. Door me 100% te focussen op mijn eigen verandering, mijn eigen ontwikkeling in mindset, zelfliefde en energie, ontvouwden de resultaten zich zoals ik ze opgeschreven had. Bizar.

Zo had ik in mijn winnaarsboek bij ‘groots dromen’ een super-hoog ondernemersdoel opgeschreven. Gewoon omdat dit zo tastbaar en meetbaar is en financiële cijfers je ego kunnen strelen. Ook bij mij. Lekker. Prima. Het hoeft niet, het mag. Het is grappig om uit te proberen. Het zou leuk zijn. Het was een jaardoel waarvan ik vooraf dacht dat het absoluut niet haalbaar zou zijn. Een buiten mijn toenmalige gedachtenbox, geestverruimend doel dus.

Toen ik een jaar later aan de slag ging met twintig nieuwe ontwikkel-punten, omdat de eerste twintig wel diep in mijn systeem zaten en zijn blijvende effect al hadden bewerkstelligd, keek ik voor het eerst weer echt terug in wat ik in het zelfopgestelde winnaarsboek had opgeschreven. Ik was de gewenste resultaten totaal vergeten. Tot mijn grote plezier zag ik dat ik al mijn doelen met verve had gehaald. Zo ook mijn extreem hoge, onrealistische ondernemersdoel. Dat had ik zelfs overtroffen. Wauw, dat was zo’n gave overwinning. Het raakte me. Niet zozeer financieel, maar veel meer dat het systeem zo goed werkt. De verwondering over de verandering van binnenuit. Oef. Dat is namelijk eindeloos.

Verandering van binnenuit

 1. Bedenk wat je in jezelf wil ontwikkelen.
 2. Visualiseer wat dit voor je betekent.
 3. Voel de bijbehorende energie.
 4. En schrijf een ambitieus doel op wat daar volledig bijhoort.

Het is de ultieme verandering van binnenuit!

Stem elke dag één of meerdere keren af op de inname van deze nieuwe gedachten en energie. Focus je daarbij op de eerste drie stappen.

Aangezien het doel niet het belangrijkste is, kun je dit rustig weer vergeten. Formuleer je doel en vergeet je doel. Het vergeten van je gewenste resultaten, het vergeten van de buitenkant, is een cruciaal onderdeel. Houd lege ruimte in je hoofd. Je hebt het al uitgesproken en je hoeft niet de hele tijd te controleren hoever je bent en of het wel goed gaat. Over het algemeen levert dit ‘ik-ben-er-nog-nietenergie’ op. En dat werkt alleen maar contraproductief. Je hebt het controleren, het meten, deze rem op je ontwikkeling totaal niet nodig.

~ Als je jezelf verbetert, komt het hoe dan ook goed. De richting is het belangrijkste.

Meer positieve inspiratie?
Luister dan naar de podcast waar je energie van krijgt.

Of lees De Vibe, bestseller van Mark Verhees

Of: Eenvoudiger leven

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00