Positieve affirmaties

Affirmaties zijn positieve gedachten. Door deze te herhalen worden de versterkende teksten onderdeel van je systeem, van je onderbewustzijn en je overtuigingen. De positieve affirmaties komen vooraan in je gedachten te zitten. Wat je denkt, vormt je werkelijkheid. De kracht van goed gekozen woorden kan hierdoor bijzonder prettig en krachtig doorwerken.

In deze blog lees je daarom alles over:
* wat affirmaties zijn – de betekenis
* hoe positieve affirmaties werken
* hoe je jouw eigen affirmaties maakt (incl. wat je beter niet kunt doen)
* en hoe je ze op een inspirerende manier gebruikt

Spreuken

Bovendien vind je onderaan de pagina de mooiste voorbeelden van positieve gedachten en krachtige affirmaties op het gebied van liefde, werk, zelfvertrouwen, succes, geluk, gezondheid en geld / rijkdom. Wat wil jij graag aantrekken?

Positieve affirmaties - de betekenis

Wat zijn affirmaties?

Positieve affirmaties zijn teksten die je overtuigingen sterker maken. Het zijn als het ware complimenten aan jezelf. Ze geven je energie en gaan ervoor zorgen dat je automatisch op een positievere manier gaat denken. Je gaat meer geloven in het goede en in mogelijkheden. Positieve affirmaties zijn bouwstenen voor een steviger vertrouwen in jezelf.

Je kunt positieve zinnen maken om jezelf te motiveren en aan te moedigen. Om dromen te realiseren of om gewoon lekkerder in je vel te zitten. En je kunt het ook gebruiken om je zelfvertrouwen te vergroten. Zeker als je veelvuldig jezelf betrapt op negatieve gedachten, twijfels en onzekerheden, kunnen de affirmaties een bijzonder prettige werking krijgen.

Het maakt je leven eenvoudiger.

Als je eenmaal hebt ervaren hoe goed dit voor je werkt, zul je vanzelf naar een volgend niveau overstappen.

Positieve affirmaties, krachtige gedachten

Het wetenschappelijk bewijs

Hoe werken positieve affirmaties?

Je kent vast wel het fenomeen dat als iemand vaak genoeg zegt dat hij iets niet kan, dat het dan ook inderdaad niet lukt. Dan blokkeren de gedachten hem of haar. Dat is zonde, aangezien je ook het tegenovergestelde, de wereld van kansen, mogelijkheden en vertrouwen op kunt zoeken…Dit kan met affirmaties. Positieve teksten die je in gedachten neemt of hardop uitspreekt. Door affirmaties regelmatig te herhalen kun je je gedachten over jezelf veranderen. Je kunt iets mogelijk maken.

Als je die affirmaties vaak uitspreekt, vormen ze een zeer grote kracht. Je onderbewustzijn gaat jouw gedachte aanvaarden. Wat je vaker hoort, ga je op een gegeven moment geloven. En daar zul je dan ook automatisch naar gaan handelen.

Je brein past zich aan. Het is een dynamisch geheel. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Psychologen noemen dit neuroplasticiteit. Een bekend fenomeen wat bijvoorbeeld bij het maken van hersenscans feitelijk is geconstateerd. Het is zo. Oefening baart kunst.

Er zijn inmiddels veel wetenschappelijk onderzoeken die dit ondersteunen. We hebben als mensen de mogelijkheid om onze hersenen te herprogrammeren. Ook vanuit de wetenschap van de positieve psychologie wordt dit stevig onderbouwd. Zie bijvoorbeeld de vele mooie boeken die hierover zijn geschreven.

Affirmaties kunnen je leven een positieve wending geven.

Een kleine winstwaarschuwing

Overdrijf je affirmaties niet. Als je in al je vezels voelt dat het niet klopt, zal je affirmatie te veel botsen met je normale overtuigingen. Hierdoor gaat het vooral benadrukken wat er niet is. En dit zal je een leeg en ongelukkig gevoel geven. Creëer daarom vooral affirmaties waar je een beter gevoel van krijgt. Die je krachtiger en energieker doen voelen. Die een volgende stap in je ontwikkeling mogelijk maken.

Bijvoorbeeld als je zegt ‘ik ben rijk’, terwijl je in werkelijkheid geen cent te makken hebt en je veel zorgen maakt over geld, dan maak je te grote stappen. Maak het eenvoudiger en kleiner. Richt je op iets wat je wel kunt gaan geloven. ‘Ik ben in staat om meer geld te verdienen. Ik verbeter mijn vaardigheden en wordt zo stap voor stap rijker.’

Richt je affirmatie op de volgende stap in je ontwikkeling. Een stap die je aankan. Kies de affirmaties die bij jou resoneren. Kijk naar de ontwikkeling die je door wil maken en gun jezelf daarbij meerdere stappen.

Mijn persoonlijke ervaring is dat mijn affirmaties in de loop der tijd zijn veranderd. Als mijn overtuigingen eenmaal waren verbeterd, heb ik mezelf steeds weer geprikkeld met nieuwe affirmaties. Dit proces heeft me naar een hoger niveau van overtuiging en ontwikkeling gebracht. Dit is geen raadselachtig wonder in één keer geweest. Het was een proces van vele stappen. En dat is oké.

~ Hoe verder ik kom, hoe mooier het wordt.

Positieve affirmaties als training voor jezelf

Hoe zien de positieve affirmaties eruit?

Hoe maak je jouw eigen affirmaties?

Positieve affirmaties zijn net zo gemakkelijk op te stellen als dat ze te gebruiken ze. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je bedenkt positieve zinnen, teksten, statements die je in een krachtige, fijne, plezierige, positieve emotie brengen. Alles wat je daarna nog te doen staat, is deze zin regelmatig herhalen.

Kies je voor een positieve affirmatie dan is het belangrijk om een affirmatie in de tegenwoordige tijd te kiezen. En vermijd ontkenningen.

Bijvoorbeeld:
~ Ik accepteer mezelf zoals ik ben.
~ Ik ben goed, uniek en bijzonder.
~ Ik waardeer mezelf.
~ Ik sta in mijn kracht.
~ Ik geef het beste van mezelf.
~ Ik ben trots op wie ik ben.

Ik + werkwoord + nu + iets positiefs waar je blij van wordt of een positieve eigenschap.

Het is helemaal aan jou om je eigen affirmaties te bedenken en toe te passen. Koppel het aan je eigen waarden. Aan datgene wat voor jou belangrijk is en waar je energie van gaat stromen.

Positieve affirmaties - inspirerende manieren om ze toe te passen

Hoe gebruik je affirmaties?

Affirmaties gaan voor je werken als je ze herhaalt. Liefst meerdere keren op een dag. Dit kun je op vele leuke en verfrissende manieren aanpakken.

Sommige mensen beginnen met een positieve intentie in de ochtend en lezen dan hun affirmaties. Ze hebben deze opgeschreven in hun notitieboekje. Of ze hebben de affirmatie ergens in huis, op de koelkast of op de muur hangen. Maar je zou het ook als achtergrondscherm op je telefoon of computer kunnen zetten of als een wachtwoord wat je vaak gebruikt. Deze kom je dan vanzelf tegen.

Anderen spreken hun affirmatie ’s ochtends en ’s avonds in de spiegel uit. Uit ervaring weet ik dat dit voor vele mensen een uitdaging is. Als deze stap nu nog te groot is, dan is dat geen probleem.

Maak er iets leuks van. Je kunt je affirmatie ook als een mantra uitspreken. Zing het. Maak het melodieus en leuk.

Overigens kan het zelfs goed werken bij een vermoeide geest. Als je hard gewerkt hebt en je geest minder weerstand biedt. De kunst is namelijk dat je onderbewustzijn de nieuwe positieve gedachten zonder verzet en blokkades aanneemt.

Een laatste originele manier is om je affirmatie op een bijpassend plaatje te zetten. Een foto van jezelf met een mooie tekst kan wonderen doen. Of een foto, een plaatje, een beeld die jouw affirmatie koppelt aan de stemming die je erbij wil voelen. Hoe beter je het voor je ziet, hoe krachtiger de affirmatie gaat werken.

Bijvoorbeeld: ‘ik ben relaxed en voel me vrij’ op een foto van jezelf als je mediteert. Of op een plaatje met een vogel die heerlijk vrijuit door de lucht zweeft.

Voorbeelden van krachtige gedachten

Voorbeelden van krachtige positieve affirmaties

~ Ik ben de architect van mijn leven. Ik ontwerp wat ik graag wil ontwikkelen. Ik bouw aan de fundering en creëer mijn wensen en verlangens.

~ Ik ben wie ik ben. En daar ben ik blij mee. Jouw goedkeuring is wel fijn, maar niet nodig.

~ Vandaag ga ik met regelmaat op zoek naar mijn positieve energie. Ik geef prioriteit aan hoe ik me voel.

~ Ik kan groeien en mezelf ontwikkelen. Ik ben nog tot zo veel meer in staat. Het beste komt nog.

~ Door mijn nieuwe positieve gedachten ontwikkel ik mezelf.

~ Ik ben sterk. Ik ben opgestaan toen het tegenzat. Ik heb tegenslagen overwonnen. Ik heb ervan geleerd. Ik ben gegroeid.

~ Ik ben gezegend met een talent wat ik met plezier verder ontwikkel.

~ Ik beschik over de kwaliteiten, vaardigheden en mogelijkheden om extreem succesvol te zijn.

~ In mijn leven creëeer ik een positieve overvloed van liefde, gezondheid, geluk en succes.

~ Mijn zaak is volop in ontwikkeling. Er gloort een mooi perspectief aan de horizon.

~ Ik ben dankbaar voor de mensen om mij heen.

~ Ik ben moedig en ga vol voor wat ik wil.

~ Ik ben blij met mezelf. Ik ben een tevreden mens.

~ Ik ben trots op mezelf en hoe ik mezelf ontwikkeld heb.

~ Vele mensen kijken naar mij en zien mijn toegevoegde waarde. Dit zal verder toenemen door mijn eigen persoonlijke ontwikkeling.

Krachtige gedachten over de mooiste plekken

Voorbeelden van versterkende gedachten

Nog meer krachtige positieve affirmaties

~ Ik ben een powerhouse. Krachtig, sterk, positief.

~ Hoewel ik in een lastige fase zit, weet ik dat dit over zal gaan. Ik ben in staat om dit stap voor stap te overwinnen.

~ De beren op de weg verdwijnen als sneeuw voor de zon. Door mijn eigen ontwikkeling kijk ik anders tegen problemen aan.

~ Ik sta nog maar aan het begin. Er is nog zo veel meer mogelijk. Het beste komt nog.

~ Ik heb vertrouwen in mijn vaardigheden en de mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen.

~ Mijn geest kan briljante ideeën bedenken.

~ Ik ben op een plek in mijn leven waar rust en vrede een prioriteit is.

~ Ik geloof in mezelf en vertrouw op mijn innerlijke wijsheid.

~ Ik ben een bron van succes. Als ik iets graag wil, gebeurt het. Wat ik aanraak, verandert in een positief resultaat.

~ Ik heb zin in een nieuw hoofdstuk. Kom maar op. Ik ben er klaar voor.

~ Ik ben een overwinnaar. Tegenslagen overwin ik. Mislukkingen en fouten laat ik achter me. Zorgen vervang ik door daden en dromen.

~ Ik ga vooruit. Ik ben sterker dan mensen denken. Ik geloof dat er mooie dingen op mij wachten.

~ Ik ben een tevreden mens. Tevreden met wat ik heb gedaan en gerealiseerd. Tevreden met wat er is.

~ Ik tel mijn zegeningen. Iedere dag.

Zelf aan de slag
In 6 weken naar een beter zelfbeeld. Aan de hand van weekopdrachten en dagelijkse inspiratie. Op de momenten dat het jou uitkomt.
Klik hier voor meer info over de online training zelfvertrouwen

Eenvoudiger leven

Eindelijk is het nieuwe boek van Mark Verhees uit. De opvolger van ‘De Vibe‘, zijn eerdere best-seller. Eenvoudiger leven is een optimistisch verhaal over de uitdagingen in het leven waar we allemaal mee te maken krijgen. Juist nu bijzonder prettig om te lezen.

Scheurkalender 2023

De prachtige scheurkalender 2023

Onze trots. De scheurkalender met de mooiste, nieuwe, originele spreuken. Voor elke dag positieve energie.

Voor Positiviteit

Op de sociale media plaatsen we iedere dag nieuwe spreuken, quotes, gezegdes. Originele, bijzondere positieve spreuken. We bereiken hiermee dagelijks 600.000 mensen. Laat je verrassen…

Voor Positiviteit op Facebook

Twitter

Instagram

Linkedin

Tips, verhalen en gedichten
Ook delen wij graag tips vanuit de positieve psychologie, korte verhalen en positieve gedichten.

4 gedachten over “Positieve affirmaties”

  1. mens lief allemaal zo mooi maar ik weet uit eigenervaring dat het anders is. ik weet niet hoe veel boeken ik niet in mijnhanden heb gehad en gelezen en mee bezig geweest ja in de bibliotheek vind je er wel enkele. neen jong je hebt geluk of je hebt er geen sommige zijn met geluk geboren andere moeten het stellen met minder. als je jong bent geen probleem dan zegen ze geen noot het komt wel zo vele woorden en zinnen gehoord en zo veel gelooft maar eens komt de waarheid boven en dan merk je dat alles gewoon een truk is van het leven en als je er niet bent mee geboren het niet uitmaakt wat je denkt maar mensen denken dat het een wonder is net als bij een medium te gaan. ik heb ook gelooft in in deze dingen maar ver heeft het mij niet gebracht want kijk de gene die geen woordjes en zo hadden of er zich niet mee bezig hielden hebben het beter dan hij die geloofde in het goede en zoals ze zeiden positieve gedachten zelf vertrouwen en het mooie zin geloof hoop en liefde keer op keer herhaalde ik deze zin. ik was opgevoed in geloof en ondanks iedere tegenslag gaf ik niet op maar eens besef je dat alles gewoon een illusie een fantasy net als deze wereld. zovele mensen hebben die ook gedacht positiev

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00