Tijd in je voordeel gebruiken

Laat los wat voorbij is.

Wees dankbaar voor wat overblijft.

Kijk vooruit naar wat er gaat komen.

 

Als je jezelf de tijd gunt, is er veel mogelijk. Nadat ik mijn passie voor positiviteit had ontdekt, gingen er voor mij deuren open naar plekken die ik nog niet kende. Eén daarvan was het geven van trainingen. En doordat mensen me vol passie bezig zagen, gingen ze me vragen voor lezingen. Dit bleek helaas een wat grotere uitdaging te zijn…

Vaak waren mensen blij met mijn lezing, maar regelmatig waren ze ook teleurgesteld of zelfs kritisch. In het begin kwam dit vrij hard aan, omdat ik er zelf nog onzeker over was.

Na een paar jaar gaf ik een lezing voor een grote zaal, een paar honderd man. Het verhaal was goed, de energie klopte, het enthousiasme van de mensen was mooi. Ik was er zelf van gaan gloeien.

Een dag later kreeg ik een mail van een voor mij onbekende dame. Haar boodschap was kort en krachtig: ‘Doe dit nooit meer. Het was echt slecht. Jij bent géén spreker. Het is niet voor jou weggelegd. Stop daarmee.’

Met verbazing las ik de mail. Het is ongelofelijk wat mensen ooit zomaar aan kritiek spuien. Sommige mensen zijn daar echt heel goed in. Hoewel ik de mail maar één keer heb gelezen en daarna heb weggegooid, zijn haar woorden me altijd bijgebleven.

Ik dacht toen: ‘Zeg nooit, nooit! Hoewel ik zelf tevreden ben met hoe het gaat, weet ik dat ik hier stap voor stap beter in word. Het is een vaardigheid. En vaardigheden kun je trainen. Het is een kwestie van meters blijven maken. Mijn gedrevenheid om te leren is groot. Ik volg trainingen bij de allerbesten.’

Mooi om nu terug te kijken met een glimlach en te constateren wat er in een paar jaren tijd allemaal is veranderd.

Ga goed met het begrip tijd om

Hoe je in gedachten met tijd omgaat, is zo bepalend voor hoe je je voelt en welke keuzes je maakt. Ons brein is geneigd om het negatieve te overdrijven en het een blijvend karakter te geven. Als iets nu niet zo is, trekt ons brein de conclusie dat het nooit zal lukken. We maken het negatieve onnodig groot en daarmee gooi je alle deuren dicht. Dat is zo zonde.

Het is ieders uitdaging om het negatieve tijdelijk te maken. Als je in het verleden ergens in gefaald hebt, wil dit niet zeggen dat je altijd zult mislukken. Natuurlijk niet. Het zegt iets over toen. Niet over nu en over later.

Sommige mensen zeggen: ‘Dat lukt me nooit.’ Andere mensen zeggen: ‘Dat lukt me nog niet.’

Let wel, in beide gevallen lukt het op dit moment niet. Alleen in het laatste geval houd je de deur open voor in de toekomst. De beleving is totaal anders. Je woordkeuze is waanzinnig belangrijk.

Maak het negatieve tijdelijk. Wees zorgvuldig in je woordkeuze.

  1. Bij negativiteit in het verleden:

Dat was toen zo. Daar heb ik van geleerd. Woorden zoals ‘toen’, ‘vroeger’ en ‘lang geleden’ geven je ruimte voor verandering in het heden en de toekomst.

  1. Bij negativiteit in het heden:

Dat is nu tijdelijk zo. Dat zal veranderen. Woorden zoals ‘even’, ‘op dit moment’ en ‘momenteel’ zijn goede afbakeningen voor nu.

  1. Bij een negatief vooruitzicht in de toekomst:

Dat is nog niet zo. Op dit moment is het goed of kan ik er nog iets aan doen. Woorden zoals ‘later’, ‘over een paar jaar’, ‘dan’, geven je de ruimte voor een andere beleving in het heden.

Gebruik in ieder geval geen blijvende woorden zoals ‘altijd’, ‘nooit’, ‘alles’, ‘niets’ en ‘onveranderbaar’ in combinatie met het negatieve.

Hoe we met situaties omgaan, verschilt van persoon tot persoon. De een blijft in het negatieve hangen. De ander heeft er minder lang last van en toont al snel veerkracht. Zeker als ze ook nog kantelwoorden gaan gebruiken. Woorden die een verandering in gang zetten. Het woord ‘maar’ is daar een goed voorbeeld van. Gebruik het echter alleen als het na iets negatiefs komt. ‘Het was verschrikkelijk, maar het hoeft gelukkig niet zo te blijven.’ ‘Nee, maar…’

 

Het positieve verlengen

Sommige mensen zien het positieve als iets tijdelijks en maken het onnodig kleiner. ‘Ach, dat valt wel mee. Dat was toevallig zo. Ik heb daar geluk mee gehad.’ Andere mensen bouwen juist verder op het positieve. Ze versterken wat goed gaat en geven dit een blijvend karakter. Zij produceren keer op keer gedachten die voor kracht en mogelijkheden zorgen.

Conclusie

In onze gedachten spelen verleden, heden en toekomst een grote rol. Stress, je zorgen maken, ongeduld, spijt en ‘wat zou moeten zijn’ worden bepaald door onze beleving van tijd. Het is de kunst om bij iets negatiefs een ander tijdsperspectief te kiezen. Daar zul je namelijk veel gemakkelijker iets positiefs vinden! Hierdoor doe je geen geweld aan wat je denkt en voelt, maar kun je jezelf toch veel sneller herpakken!

Positief ingestelde mensen gaan heel anders met tijd in het algemeen om. Ze hebben iets geleerd wat niet vanzelfsprekend is, maar wel hun natuurlijke manier van denken en doen is geworden.

 

Hoe we met het tijdsperspectief omgaan is een van de belangrijkste redenen waarom sommige mensen succesvoller zijn en gelukkiger zijn.

Blog over je eigen mogelijkheden

Je eigen mogelijkheden
Waar kies jij voor in tijden van verandering? Als je baan op de tocht staat, omdat het bedrijf waarvoor je werkt reorganiseert? Als er meer of iets anders van je verwacht wordt dan voorheen het geval was? Een blog over moed, wijsheid en inzicht. Over omgaan met veranderingen.

Mark Verhees als spreker

  • Omgaan met veranderingen
  • Persoonlijk leiderschap
  • De kracht van positieve psychologie
  • Creativiteit en ondernemerschap

Zie: Lezingen en workshops

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00