Het geheim waarom veel mensen te weinig zelfvertrouwen hebben

Als ik om me heen kijk, zie ik veel mensen met hun zelfvertrouwen stoeien. Ze zijn veelvuldig onzeker, vergelijken zich vaak met anderen, hebben moeite met loslaten en doen zichzelf daardoor veel tekort.

Eerlijk gezegd, begrijp ik het wel. Ik ben ook een groot gedeelte van mijn leven erg onzeker geweest. Toen ik in 2011 met deze site begon, durfde ik nergens mijn naam te vermelden of een foto van mezelf te plaatsen. Bang wat anderen ervan zouden gaan vinden. In persoonlijke kring sprak ik er nauwelijks over. Onzeker over wat zelfs vrienden ervan zouden vinden.

Inmiddels is dat volledig veranderd. Zowel op de site, als ook in levende lijven. Regelmatig sta ik met veel plezier en een volledig vertrouwen in mezelf voor grote groepen mensen te praten. Ik geef interviews over mijn nieuwe boek. Ik maak me totaal niet meer druk om wat anderen ervan vinden. Ik voel me vrij.

Hoe kan dit zo veranderd zijn?

mark verhees

Bij mij is alles veranderd sinds ik de uitdaging ben aangegaan om 1.000 dagen achter elkaar een positief bericht op deze site te plaatsen. Ik ben nadrukkelijk en bewust op zoek gegaan naar het positieve in mijn eigen leven en dat heeft me geopend. Gaandeweg merkte ik dat ik steeds meer zelfvertrouwen kreeg. Later ben ik gaan begrijpen waarom…

Je zelfvertrouwen wordt gevormd door…

 • wat er in je leven gebeurt

 • wat je van je omgeving meekrijgt

 • en vooral hoe je zelf over dit alles denkt.

Niemand wordt met overtuigingen geboren!

Overtuigingen worden gevormd door herhaalde gedachten. En aangezien negatieve gedachten onrealistisch veel impact hebben in ieders brein, is het vrij begrijpelijk dat mensen het negatieve veel te vaak herhalen. Dat ze er teveel in blijven hangen. En dat het de belangrijkste reden is waarom mensen weinig zelfvertrouwen hebben. Mocht je hier last van hebben, weet dan dat het niet zo hoeft te blijven!

Het wordt tijd om dit te veranderen. Tijd om dit patroon te doorbreken. Positieve psychologen hebben namelijk ontdekt wanneer wij mensen goed functioneren. Wanneer wij mensen lekker in ons vel zitten en negatieve gedachten los kunnen laten. Dat is heel anders dan vaak beweerd wordt! Iedereen, die een gezond en fijn vertrouwen in zichzelf heeft, kan en zal dit beamen.

Wij mensen functioneren goed als we ten opzichte van 1 negatieve emotie minimaal 3 positieve emoties ervaren. Dat is belangrijk. We hebben de positiviteit hard nodig. Pas als je zelf bewust voor meer positieve gedachten gaat kiezen, krijgen je negatieve gedachten rust. Pas dan groeit je acceptatie en laat je los. Niet eerder. Alleen dan kan je zelfvertrouwen groeien.

Het mooie is dat de oplossing met gerichte training, met een helder stappenplan goed te realiseren is. Dit heb ik bij mezelf ervaren en bij de duizenden mensen die ik hier inmiddels in heb getraind.

Want laten we wel wezen, we worden tegenwoordig flink uitgedaagd. De wereld is veel transparanter en sneller geworden. We hebben mede door sociale media en onze mobiele telefoons steeds sneller en vluchtiger contact met elkaar.

In de nieuwe wereld sta je met veel meer mensen in contact dan vroeger. Succesverhalen worden overal gedeeld en daar kun je zelf vrij onzeker van worden. Tijden en omstandigheden veranderen razendsnel. Hierdoor is het veel crucialer geworden dat je aan je zelfvertrouwen blijft werken. En dat je weet hoe je dit doet.

5 concrete tips waar je zelf mee aan de slag kunt

 

Tip 1: Kies voor positief taalgebruik
Wees zorgvuldig in wat je tegen jezelf zegt. En stop met wat je beter niet tegen jezelf kunt zeggen. Pas je taalgebruik aan. Kies voor positieve bewoordingen en blijf jouw -bewust gekozen- positieve zinnen herhalen.

 

Tip 2: Ga op zoek naar het positieve in je leven
Benoem voor jezelf waar je dankbaar voor bent, wat er goed gaat en wat je zelf goed gedaan hebt. Tel je zegeningen en gun jezelf alle eer. Hoe vaker je dit doet, hoe meer het blijft hangen en hoe fijner je automatische gedachten en overtuigingen worden.

Tip 3: Wees de poortwachter van wat er binnenkomt
Laat het negatieve niet zomaar binnenkomen. Een zee van water kan een schip niet doen zinken, tenzij het schip het water binnenlaat. Hetzelfde geldt voor negativiteit. Vanuit dagelijkse bewustwording kun je jezelf hierin trainen.

 

Tip 4: Benut de kracht van geven én ontvangen
Veel mensen met een laag zelfbeeld staan voortdurend klaar voor anderen. Ze zijn echte gevers en cijferen zichzelf hierbij weg. En hoewel geven goed is, is ook het positieve ontvangen heel belangrijk.

Tip 5: Creëer een groei-mindset
Veranker alles wat gaandeweg positief verandert. Zet dit om in een verlangen naar verdere groei. Gegroeid vertrouwen gecombineerd met verlangen zorgt voor duurzame verandering. Oefening baart kunst. In alles. Je kunt overal beter in worden.

De meest gemaakte vergissingen
Het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen is een proces. Er is geen direct resultaat mogelijk. Je overtuigingen positiever maken gaat stap voor stap. Mensen, die een snelle oplossing willen, komen vaak bedrogen uit. Het is geen knop die je in één keer omzet. Dagelijkse training gedurende minimaal 30 dagen is nodig.

Zonder externe bewustwordingen blijkt het in de praktijk vaak lastig te zijn om ermee bezig te blijven. Maar met een online training waarin dagelijks je bewustzijn wel wordt geprikkeld, is meer zelfvertrouwen gemakkelijk te realiseren. Dit is absoluut voor iedereen mogelijk.

Mocht je behoefte hebben aan meer zelfvertrouwen, kies dan voor een training die langer dan 30 dagen duurt. Een training waarin mensen stap voor stap meer uitgedaagd worden. Alleen een zorgvuldige opbouw met goede uitdagingen zorgt ervoor dat mensen bij de les blijven en groeien.

Te vaak zie ik dat mensen vanuit oude overtuigingen op een gegeven moment weer oude keuzes gaan maken. Of dat ze adviezen vragen aan mensen die ook stoeien met hun zelfvertrouwen. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Het is juist de kunst om naar experts te luisteren. Sta open en maak nieuwe keuzes.

Met een positiever zelfbeeld…

 • wordt het leven een stuk eenvoudiger. Je ziet minder beren op de weg. Loslaten wordt gemakkelijker.

 • heb je de waardering van anderen steeds minder hard nodig. Het wordt dan fijn om waardering te krijgen, maar voelt niet langer als noodzakelijk.

 • haal je jezelf minder vaak onderuit. Dit zorgt ervoor dat je vaker lekker in je vel zit.

 • word je gemakkelijker in de omgang. Mensen hebben graag met je te doen.

 • win je het vertrouwen van anderen. Je straalt het uit.

 • geloof je in jezelf en in je mogelijkheden. Dit heeft grote invloed op waar je uitkomt.

 

Bij ons mensen is het denken veelal gebaseerd op onze eigen overtuigingen. Met nieuwe positieve overtuigingen worden je automatische gedachten beter. De beloning van meer zelfvertrouwen is dan ook enorm. Ga ervoor. Leer en groei.

 

Hoe zit het met jou? Ben jij jouw aarzelingen en onzekerheden eigenlijk wel een beetje beu? En ben je toe aan meer vertrouwen in jezelf? Zie je uit naar een dieper geloof in jezelf en vertrouwen in je eigen kunnen?

Het moment waarop je opstaat, echt voor jezelf opkomt en laat zien waar je zelf toe in staat bent!

Lees dan hier verder.

Aanrader

Online training zelfvertrouwen

Training Zelfvertrouwen
Ben jij jouw aarzelingen en onzekerheden eigenlijk wel een beetje beu? Ben je toe aan meer vertrouwen in jezelf? En wil je hier op een heel prettige, veilige manier in groeien?

3 gedachten over “Het geheim waarom veel mensen te weinig zelfvertrouwen hebben”

 1. Een mooi en overtuigend verhaal.
  Ik ben benieuwd hoe deze stappen gezet moeten worden naar het uiteindelijke doel.
  Klinkt goed.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00