Mentale kracht

10 dingen om te onthouden als je denkt dat je niet goed genoeg bent of als het gewoon even tegenzit. Je mentale kracht.

Sommige dagen zijn nou eenmaal beter dan andere dagen. Hoe we over ons leven en onszelf denken heeft een hele grote impact op de resultaten van iedere dag. Wanneer we denken dat we niet goed genoeg zijn, kunnen we onszelf de put in praten. Zeker als we deze gedachten blijven herhalen.

Het is dus goed om te onthouden dat er hele mooie uitwegen zijn. Zelfvertrouwen en zelfwaardering zorgen voor de zonneschijn in iedere dag. Daarom bied ik je met veel genoegen en vertrouwen 10 dingen om te onthouden als je denkt dat je niet goed genoeg bent.


1. Alles stroomt en niets blijft
In welke situatie je ook zit, het is tijdelijk. Ook dit zal weer veranderen. Het verhaal van je leven heeft meerdere hoofdstukken. Een slecht hoofdstuk betekent nog niet dat het het einde van het boek is.

2. Wat je nu doet, kan zorgen voor een betere toekomst
Ieder moment heb je de kans om zaadjes te planten voor een betere toekomst. Beoordeel je dag op de zaadjes die je zelf plant. Richt je aandacht op wat je zelf nu kunt doen.

3. Er is meer goed aan je dan niet goed
Negativiteit vraagt onevenredig veel aandacht in je gedachten. Richt je aandacht op de dingen die goed gaan. Op je kwaliteiten. Maak een mooi, positief lijstje met wat je goed kunt.

4. Iedereen maakt fouten
Fouten maken hoort bij nieuwe dingen proberen. Ja, dan stoot je soms je hoofd. En dat is goed. Hier kun je van leren.

5. Omarm imperfectie
Het leven is soms imperfect. Er gebeuren dingen waar je zelf niet voor zou kiezen. Accepteer imperfectie. Iedereen heeft wel iets meegemaakt wat heftig is en waar je niet mee zou willen ruilen.

6. Je doet je best
Misschien denk je wel eens dat je niet snel genoeg resultaten boekt. Bedenk dat je mijlenver voor ligt op zij die niets doen. Blijf goed opletten en geef het beste van jezelf. Dat is genoeg.

Mentale kracht7. Je verdient je eigen onvoorwaardelijke liefde
Iedereen kent angsten en onzekerheden. Dat is menselijk. Accepteer ze. Kijk in de spiegel en omarm jezelf. Er schuilt zo veel moois in je.

Geloof er in dat je goed genoeg bent. Dat je zelf het leven kunt creëren wat je wil. En dat je goed genoeg bent om moeilijke situaties te overwinnen.

8. Er is altijd een mogelijkheid
Buiten je eigen denkpatronen liggen altijd nieuwe mogelijkheden. Weet dat ze er zijn. Heb vertrouwen. Raak niet gestressed van de gesloten deuren achter je. Nieuwe deuren gaan open als je vooruit blijft gaan.

9. Ga alleen de strijd aan met jezelf
Vergelijk jezelf niet voortdurend met anderen. Je hebt geen idee van wat ze echt van binnen meegemaakt hebben. Iedereen heeft zijn eigen uitdagingen. Ga het proces aan met jezelf. Verbeter jezelf.

10. Je kunt zelf veranderen hoe je tegen dingen aankijkt
Als je iets niet fijn vindt, verander het. Als je het niet kunt veranderen, verander dan de manier waarop je er naar kijkt.

Door positiever naar kleine onderwerpen te gaan kijken ontwikkel je een mentale kracht. En dan ga je steeds vaker ervaren dat je ook grotere uitdagingen en teleurstellingen aan kunt. Dat bezorgt je een heerlijke persoonlijke vrijheid.

Zie ook de prachtige training Mentale kracht of het boek Eenvoudiger Leven.

Meer blogs over Mentale kracht

De 5 geheimen van een goed leven
Vraag  mensen die hun levenlang gelukkig zijn geweest naar de geheimen van een goed leven. Ontdek wat voor moois ze te zeggen hebben.

Wat emotioneel intelligente mensen doen…
Emotionele intelligentie (EQ) is zowel voor ons professioneel succes als voor ons persoonlijk geluk van groot belang. Wat zijn de 7 specifieke gewoonten van mensen met een hoog EQ?

Positieve houding
5 dingen om los te laten en om op een positieve manier verder te gaan. Jouw positieve beslissingen die zorgen voor een positieve houding.

Aanrader

De Vibe

De Vibe
Een heerlijk boek over het zelf realiseren van een gelukkiger en succesvoller leven. Een boek wat prettig leest en je in een heerlijke vibe brengt.

Omgaan met verlies
-> Rouwverwerking. Belangrijke inzichten over het brein en hoe je dit in je verwerking van verlies, pijn en teleurstelling kunt gebruiken. ‘Dit zou iedereen moeten weten.’
-> De angst voor de dood.
Heb je er wel eens over nagedacht hoe het voor je zou zijn als iemand waar je veel van houdt er ineens niet meer is?
-> Het rouwproces. Waar ga je doorheen? Welke fases zijn te onderscheiden?

20 gedachten over “Mentale kracht”

 1. Wat een mooie site. Ik ga hiier zeker vaker insoiratie opdoen. Ook ik heb in het verleden fouten gemaakt waar mijn kinderen last van hebben. Ik werd alleenstaan dtoen ze 1 en 2 jaar waren. Als het alleen mezelf was kon ik het een plek geven. Maar mijn volwassen kinderen van 29en 31jr zeggen ook dat ik ze niet goed opgevoed heb. Heel hun jeugd hee ik tevergeefs hulp gezocht bij Jeugdzorg. Op 18 jarige leeftijd blerk mijn zoon autistisch te zijn. Kreeg psychoses. Oo 20 jarige leeftijd vertelde mijn dochter dat een oude ex vriend haar heeft misbruikt als kind. — Pas toen begreep ik waar hun problematische pubergedrag door kwam. — Ze geven mij de schuld van alles. Ze hebben mjj volledig verstoten. Ik schrijf ze. Ik probeer hulp aan te reiken. Vraag om vergeving. Ik laat ze ook met rust….. Laatst kreeg ik het verjaardagskaartje wat ik stuurde naar mijn dochter verbrand terug. Ik zou wel in contact willen komen met anderen die dit ook meemaken.

 2. ik heb in het verleden fouten gemaakt waar mijn kinderen last van hebben als het alleen mezelf was kan ik het ws een plek geven dan nu mijn volwassen kinderen van 29en 42jr en ze zeggen ook dat ik ze niet goed opgevoed heb dat vind ik erg wat moet ik hiermee

 3. -Probeer een voorbeeld te zijn voor anderen in de manier WAAROP je leeft en in het leven staat
  -Straal blijdschap uit en je krijgt stralen teruggekaatst.
  – ‘Be the reason why someone is happy to-day’ probeer ik elke dag door een compliment of zomaar een knikje, glimlach of aanraking
  ( hoewel ik HIERMEE wel op mijn hoede blijf) toe te passen.
  -Wees lief voor jezelf; geef jezelf ook complimenten of een schouderklopje
  -Wees niet perfect; je mag best fouten maken. Daar leer je van en anderen zien dat je niet perfect bent en hoeft te zijn
  -Je mag ook best wel eens een minder goede dag hebben. Wees niet te streng voor jezelf
  -Doe aan lichaamsbeweging; een gezonce geest huist in een gezond lichaam
  Ben 69 jaar en heb heeeeeeel veekl meegemaakt. Weet een beetje waarover ik het heb

 4. Ook ik heb een moeilijk jaar achter de rug, veel tegenslagen en stress gehad, het houdt maar niet op. Ik smacht echt naar rust en een nieuw 2016 met meer geluk. Deze laatste week van het jaar ben ik gespannen een uitslag van het ziekenhuis aan het afwachten. De zenuwen gieren door mijn lijf en het lukt mij maar niet om mijn angst onder controle te krijgen.
  Vooral jouw tip over dat situaties tijdelijk zijn helpt mij. Wie weet krijg ik een goede uitslag, ben ik gezond en is er niets aan de hand. Dan ga ik gelijk aan de slag met de andere 9 nuttige tips. Bedankt Mark!

 5. Ja positief blijven denken. Werk en goede afleiding is zo belangrijk. Alleenstaande moeder. Mijn kind graag op goede weg wil zetten. Maar in de nu 3.5 jaar alleen zorg behoorlijk geïsoleerd raak. Dan weer werk waar meestal te veel van me gevraagd werd. Wisselende diensten of bijna fulltime werken. Wat gewoon niet te doen is. Nu 2016 hoop ik eindelijk een goed evenwicht te vinden van werk en privé. Maar ook voor mij was 2014 en 2015 niet mijn beste jaren

 6. Mark jouw positieve ‘spreukjes’ hebben mij geholpen positief te blijven denken in een moeilijke periode. Tezamen met uitzendingen van hour of power welke mijn geloof hebben gesterkt. En de recente conclusie dat ik een hoog sensitief persoon ben met een ‘oude ziel’. Het gevoel dat ik de laatste belangrijke’lessen’ heb afgerond. Dank daarvoor met blijheid en vreugde. Nu kan ik anderen helpen!

 7. Heb een moeilijk jaar achter de rug, was het vertrouwen in mensen verloren. Maar zoals al gezegd alles gaat voorbij, en het zal nog wel even duren voor ik alles weer op de rit heb, maar er is progressie! Ik ga voor een positief jaar! Komt goed 😉

 8. En toch,Pieter de Jager,het komt goed!!!! Het feit dat je op deze site kijkt zegt genoeg.
  Ook voor jou geldt regel 1. Ik spreek uit ervaring,sterkte,ook jij komt er!!

 9. Als je vrouw na 36 jaar er tussenuit piept en dan ook nog zegt dat ze eigenlijk al 20 jaar niet meer van je houd, dan heb je toch wel even de tijd nodig om te slikken en te proberen hier de positieviteit in te vinden. Daar is echt veel voor nodig.

 10. Ik zit slecht in mijn vel .heb in het verledenfouten gemaakt,waar mijn kinderen last van hebben gehad.
  Als het alleen mijzelf was,had ik het ws makkelijker een plek kunnen geven dan nu met mijn inmiddels dik volwassen kinderen.
  Ze zijn 36en 37
  Maar ik krijg het toch wel vrij regelmatig voor mijn voeten.
  Dat vind ik niet gek. Maar wel erg

 11. Leuke- practische en lastige tips.
  Zit in enorme allerlei zaken die op mij afkomen en kan maar geen rust vinden.
  Voel mij uitgehold en opgebruikt.
  Maar die cursus lijkt me wel wat. Kun je mij PB sturen met info?
  Leren voelen is ook een goeie.
  Iemand zei laatst tegen mij: hoe red jij het met zoveel ellende, windkracht 12 in de zee.
  Ach, het gaat voorbij!
  Tijd- tijden en een tijd, maar soms lijkt tijd een eeuwigheid!

  Dichterlijk schrijven vind ik heerlijk!

 12. Fijn om zo gemotiveerd te worden,
  Ik heb al heel wat vruchten kunnen plukken door anders te kijken.
  Ben bv in okt fulltime gaan werken, niet op mijn verzoek maar het werd me aangeboden.
  Ik heb het geaccepteerd , in de eerste maanden vond ik het maar zo druk, en door die beleving had ik het ook druk, in januari lukte het me om er anders naar te kijken, nu is het normaal.

  Bedankt

 13. Fijne tips die ik in deze periode heel goed kan gebruiken. Net begonnen met een nieuwe baan met allemaal nieuwe systemen. Erg onzeker over mijzelf ( Ben niet de jongste 50). Denk steeds dat ik er niets van kan maar het tegendeel bljkt waar te zijn. Het gaat best goed. Ben toch een beetje trots op mij zelf 🙂

 14. Prima tips, Mark, heb ik nodig, zit al lange tijd in de put, geen werk meer, geen familie meer, auto moeten wegdoen, moet huis waarschijnlijk uit. Heel laag inkomen nu na 38 jaar lerares. Raak geïsoleerd.
  Iedere dag vecht ik om door te gaan. Echt een gevecht….
  Ik lees je tips meer weer. Jammer, cursus zit er voor mij niet in, kan ik niet betalen, van dat bedrag moet ik bijna een maand leven. Succes!
  Groetjes, Lis

 15. Wat een jaar, baan kwijt, depressie, proberen op te krabbelen, het valt allemaal niet mee! Maar dit jaar ga ik het anders doen door vooral naar mezelf te luisteren en m’n hart te volgen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00