Positieve eigenschappen

Jouw positieve eigenschappen. Ontdek hoe je jezelf goed kunt beschrijven en je unieke persoonlijke kracht kunt vinden en versterken. Inclusief een lijst met 115 positieve woorden voor sollicitatiegesprekken, cv’s, online dating-profielen, een stevig vertrouwen in jezelf en al je dromen, die je wil realiseren.

In deze blog staat:
– waarom het belangrijk is om je sterke punten te kennen
– een lijst met 115 positieve eigenschappen
– tips hoe je het specifiek en uniek voor jezelf maakt
– hoe je jouw positieve eigenschappen verder ontwikkelt

Positieve eigenschappen

Positieve eigenschappen

Waarom het belangrijk is om je sterke punten te kennen

Uit mijn ervaring met het geven van seminars, lezingen en online trainingen  over het opbouwen van zelfvertrouwen en het ontwikkelen van je geluk, worden mensen erg stil wanneer hen wordt gevraagd om vijf van hun beste eigenschappen te benoemen. ‘Ik weet het niet’ is het meest voorkomende antwoord. En als er dan een eerste antwoord komt, staat het schaamrood op de kaken.

Omgekeerd is het weergeven van onze fouten en tekortkomingen veel gemakkelijker. Het is alsof mensen de vraag ‘Wat is er goed aan mij?’ niet durven stellen. En dit terwijl aardig en lief zijn voor jezelf is ongelofelijk belangrijk. Hierdoor krijg je meer energie en zelfvertrouwen.

Positieve psychologen benadrukken dat het enorm belangrijk is om jezelf te waarderen. Blij te zijn met jezelf en met iedere vooruitgang die je boekt. Trots te zijn op jezelf en je eigen inspanningen. Het geeft je kracht, het geeft je meer zelfvertrouwen en het biedt je de mogelijkheid om bij nieuwe uitdagingen op zoek te gaan naar het juiste perspectief. Het succes-perspectief. Het perspectief uit je verleden waarin je een vergelijkbare uitdaging hebt overwonnen.

Het opzoeken van wat goed aan jou en mij is, is een fijne uitdaging waar snel persoonlijke winst mee behaald kan worden. De woorden die je gebruikt, zijn immers krachtig. Als je onderstaande lijst met je beste eigenschappen doorloopt en op zoek gaat naar wat bij jou past, zul je ontdekken dat het er wel degelijk is! En dat je er dus ook voor uit mag komen.

Het vertrouwen wat je hiermee wint helpt je zowel in je carrière als in je persoonlijke leven.

Positieve eigenschappen - de opsomming

Lijst met positieve eigenschappen

Welke eigenschappen maken jou uniek? Schrijf ze op. Vraag het aan anderen die jou goed kennen. Doorloop de lijst met positieve eigenschappen en beoordeel wat bij jou hoort.

ambitieusJe positieve eigenschappen vieren
artistiek
assertief
attent
avontuurlijk

behulpzaam
behoud overzicht
belangstellend
beleefd
belezen
bescheiden
betrouwbaar

consequent
consistent
creatief

dankbaar
direct
discreet
doorzetter
duidelijk

eerlijk
empathisch
energiek
enthousiast
evenwichtig

fantasierijk
fit
flexibel

gedisciplineerd
geduldig
gemoedelijk
gemotiveerd
genereus
genieter
gevoelig
goed gehumeurd
gretig
grappig
grondig
gul

hardwerkend
hartelijk
hoopvol
humoristisch

idealistisch
ijverig
initiatiefrijk
intelligent
inspirerend

kalm
krachtig
kwetsbaar

leergierig
levendig
liefdevol
loyaal

makkelijk in de omgang
mild
moedig

netjes
nieuwsgierig
nuchter

onafhankelijk
ondernemend
openhartig
opmerkzaam
oprecht
optimistisch
origineel
organisator

positief
praktisch
punctueel

realistisch
relativerend
resoluut
respectvol
ruimdenkend
rustig

slim
snel
sociaal
speels
spontaan
sportief
stipt
sterk
sympathiek

tactvol
tevreden
toegewijd
trots

uitbundig

vastberaden
veelzijdig
veerkrachtig
verantwoordelijk
verdraagzaam
vergevingsgezind
vindingrijk
vriendelijk
vrolijk

waarderend
warm
welwillend
wijs

zachtaardig
zelfstandig
zelfverzekerd
zorgzaam

Wees je bewust van je positieve eigenschappen

Specifiek en uniek voor jezelf

Mocht er een eigenschap bij zitten die niet exact de lading dekt, ga dan op zoek naar synoniemen, vergelijkbare woorden. De synoniemen-site is hiervoor een heel handig hulpmiddel. Maak jouw beschrijving zo uniek en persoonlijk als mogelijk.

Wat hoort bij jou?

Bemerk hoe fijn het is om over de positieve eigenschappen na te denken. En neem gerust de tijd om uitgebreid te schrijven over je goede eigenschappen. Wat heb je echt goed gedaan? Waar ben je trots op? Waardoor ben je jezelf (nog) meer gaan waarderen? Wat siert jou? En waarom?

Benoem de argumenten waarom het zo is. Hoe meer diepgang je opzoekt, hoe steviger je fundering, het vertrouwen en geloof in jezelf en in je mogelijkheden.

Verander het gesprek met jezelf in een positief, opbouwend, ondersteunend, aanmoedigend en optimistisch gesprek. Wat je tegen jezelf zegt, is belangrijk voor je mentale gezondheid. Versterk je positieve eigenschappen.

Positieve eigenschappen

Je persoonlijke kracht ontwikkelen

Hoe fijn is het als je jouw positieve eigenschappen versterkt? Als je nog meer uitgaat van je eigen kracht. Als je voelt hoe bijzonder, uniek en geweldig je bent. En als je dit ook gewoon laat zien. Bij deze nog enkele praktische vragen om jezelf verder te ontwikkelen op je positieve punten.

  • Hoe kan ik me hier dagelijks in ontwikkelen?
  • Wat zeg ik tegen mezelf? Ik ben…
  • Wat zou iemand die hier heel goed in is doen?
  • Wie is mijn voorbeeld? Mijn bron van inspiratie?
  • Van wie kan ik op dit gebied iets leren? Trainingen, persoonlijke gesprekken, boeken, presentaties, blogs, etc.

Zelfvertrouwen en persoonlijk leiderschap

Schrijf onderstaande zinnen op en maak de zinnen af. Neem een identiteit aan die constructief is voor wat je wil. Formuleer het liefdevol en krachtig. Gebruik alleen positieve woorden.

Ik ben….

Dat blijkt uit…

Ik neem verantwoordelijkheid voor….

Ik luister naar….
(bronnen van inspiratie)

Bedenk een affirmatie voor een positieve eigenschap die je kracht bij wil zetten of voor iets wat je heel graag wil.

Wil je op een verfrissende en positief inspirerende wijze jezelf ontwikkelen? Maak dan een keuze tussen de online training zelfvertrouwen of de daaropvolgende training mentale kracht. Beide zijn super! Door de gefaseerde stap-voor-stap aanpak is het effect van beide trainingen fenomenaal. Lees ook gerust wat anderen, die de trainingen al hebben gedaan, er van vinden!

Op enkele momenten in het jaar geef ik, Mark Verhees, zelf live seminars. Ontdek hier hoe jij jouw plek voor zo’n unieke gelegenheid kunt bemachtigen.

Positieve eigenschappen ontwikkelen
Scheurkalender 2023

De prachtige scheurkalender voor 2023. Onze trots. Met de moosite, nieuwe, orginele spreuk. Voor elke dag positieve energie

Eenvoudiger leven

Eindelijk is het nieuwe boek van Mark Verhees uit. De opvolger van ‘De Vibe‘, zijn eerdere best-seller. Eenvoudiger leven is een optimistisch verhaal over de uitdagingen in het leven waar we allemaal mee te maken krijgen. Juist nu bijzonder prettig om te lezen.

Voor Positiviteit

Op de sociale media plaatsen we iedere dag nieuwe spreuken, quotes, gezegdes. Originele, bijzondere positieve spreuken. Laat je verrassen…

Voor Positiviteit op Facebook

Twitter

Instagram

Linkedin

 

Tips, verhalen en gedichten
Ook delen wij graag tips vanuit de positieve psychologie, korte verhalen en positieve gedichten.

4 gedachten over “Positieve eigenschappen”

  1. Ik ben creatief, zorgzaam, lief, behulpzaam, verantwoordelijk, Sociaal, doorzetter, sterk, en heel dankbaar voor de goede tips en leuke spreuken op deze site! (:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00