De lachende boeddha

Simpel en eenvoudig leven. Een prachtig, kort verhaal.

Er bestaat een Japans verhaal: Het verhaal van Hotei, de lachende Boeddha. Zijn hele leer bestond uit lachen. Hij trok van de ene plaats naar de andere. Hij ging daar midden op de markt staan en begon te lachen – dat was zijn preek. Zijn lach was aanstekelijk, meeslepend, een echte schaterlach; zijn hele buik schudde van het lachen. Hij rolde over de grond van het lachen. De menigte om hem heen begon ook te lachen. Het lachen breidde zich uit. Het hele dorp werd overspoeld door lachsalvo’s.

Iedereen keek uit naar het moment dat Hotei weer naar hun dorp kwam, omdat hij zoveel plezier en zoveel zegen bracht. Hij sprak geen woord, nooit. Als je hem iets over Boeddha vroeg, begon hij te lachen. Als je hem iets over verlichting vroeg begon hij te lachen. Als je hem een vraag over de waarheid stelde begon hij te lachen. Lachen was zijn enige boodschap.

Klik hier voor meer korte, inspirerende verhalen

Kracht uit putten : hoe je met tegenslag om kunt gaan
De zin van stilte : deze aanpak geeft je rust

Leestip: 7 tips voor meer zelfvertrouwen (meest populaire blog)

1 gedachte over “De lachende boeddha”

 1. Ik hoorde laatst over een wetenschappelijk onderzoek, dat het trekken van een glimlach op je gezicht, een stofje in de hersenen doet aanmaken, waardoor je je blijer voelt… Wat is er eerder? De lach of de blijdschap?

  Beste positieve vriendelijke meneer Verhees:
  Ik geef les aan vluchtelingen en leer hun vooral de Nederlandse taal.
  Elke schooldag begin ik met een luisteropdracht. U raadt het al: een metaforisch verhaal, waardoor de leerlingen worden uitgedaagd na te denken en met elkaar de boodschap achter het verhaal te begrijpen. Zo worden ze uitgedaagd te luisteren, begrijpen en praten in de Nederlandse taal, maar bovenal is het positief vormend voor hun leven. Ik noem deze verhalen ‘hoofd en hart verhalen’.
  Ik verzamel daarom verhalen, zoals u ze schrijft en heeft verzameld. Er zaten dubbelingen in mijn verzameling en de uwe. Als u wilt stuur ik u nu mijn verzameling middels een Powerpoint.
  Welbedankt voor uw verzameling die ik dus letterlijk met mijn leerlingen deel.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00