Complimentendag… zorg dat je er klaar voor bent

Morgen is het complimentendag. En jij gaat dan waarschijnlijk overladen worden met complimenten, lof en waardering. Als ik aan jou denk, dan zullen er misschien momenten komen dat het je echt allemaal even te veel wordt. En laten we wel wezen… dat is volledig terecht. Dat verdien je ook. De wereld is mooier met jou. Bij deze wil ik je daarom graag goed voorbereiden op wat er gaat komen.

 

Graag wil ik allereerst even wat leuke missers met je doornemen. Missers bij het ontvangen van complimenten. Niet van jou natuurlijk, maar misschien zul je ze wel herkennen… In ieder geval leuk om te lezen.

 

1. De ‘ach, dat valt wel mee’-misser
Oei, iemand geeft de ander een oprecht compliment. Gewoon omdat ze het de ander gunnen. Ze hebben er goed over nagedacht en willen graag iets moois meegeven. En de ontvanger zegt: ‘Ach, dat valt wel mee…’ of ‘Het is niets bijzonders. Dat is toch normaal.’ En wat ze dan eigenlijk daarmee zeggen is: ‘Doe niet zo gek, man. Je hebt ongelijk. Zeg dit alsjeblieft nooit meer. Als je mij in het vervolg een compliment wil geven, moet je wel met wat beters komen.’

2. De ‘gelijk teruggeven’-misser
‘Ik hou van jou.’ ‘Oh, ik ook van jou.’ Einde gesprek.
Of: ‘Hier ben jij echt goed in’ ‘Nou, anders jij wel. Daar ben jij zo goed in.’
De situaties waarin de ontvanger het mooie direct teruggeeft als ware het ruilhandel zonder waarde. De ontvanger zegt dan eigenlijk: ‘Ik luister niet naar je. Ik ben helemaal niet geïnteresseerd in waarom je dit zegt, maar hier heb je het meteen terug. Dan ben ik er van af. Doei.’

3. De ‘wat moet je van me’-misser
Je herkent het vast wel. De situatie waarin je de ontvanger van het compliment met een wantrouwende blik ziet denken… ‘Jaja, wat moet je van me?’ Of dat de ontvanger bits reageert met: ‘Zeg nou maar gewoon wat je wil dat ik doe.’ De argwanende reactie kan een behoorlijke dooddoener zijn voor de gulle gever: ‘Oeps… sorry, dat ik je een compliment geef. Ik zal het nooit meer doen.’

 

4. De ‘leg maar op de stapel’-misser
Iemand geeft de ander een compliment. Gewoon omdat het kan en de ander geeft aan: ‘Oh ja, die hoor ik wel vaker inderdaad.’ Dat je de ander ziet denken: ‘Ik leg dit compliment even bij de andere complimenten op de stapel.’ De ontvanger geeft dan eigenlijk aan: ‘Ach ja, dat is wel aardig van je, maar het doet me eigenlijk niet zo veel. Ik hoor het al zo vaak. Poeh, poeh. Nou, nou. Je hoeft me dit in het vervolg echt niet meer te vertellen hoor.’

 

5. De ‘ik heb je totaal niet gehoord’-misser
Of deze… je geeft iemand een compliment. Je hebt er echt even goed over nagedacht en je wil iets moois voor de ander doen. En jawel hoor. Jouw moment is daar om de ander te verrassen. En wat gebeurt er… De ander praat er volledig overheen. Begint over totaal iets anders. Zo’n moment waarop je als gulle gever verward denkt: ‘uhh, heeft de ander mij nou helemaal niet gehoord?’ En dat je dan de stoute schoenen nogmaals aantrekt en het compliment herhaalt. Helaas… poging 2 was ook voor dovemans-oren. ‘Ach, laat maar.’

 

Over het algemeen zijn bovenstaande missers heel herkenbaar. Waarschijnlijk sla je zelf ook weleens de plank mis. Dat kan. Dat mag. Alleen dat hoeft niet en het is eigenlijk ook wel een beetje zonde. Als je het fijn vindt om complimenten en waardering te krijgen, sta er dan ook echt helemaal voor open. Luister goed. Vraag gerust door. Ga het gesprek aan. En laat merken wat het met je doet. Wat het compliment echt voor je betekent.

Een gever van een compliment wil graag dat het ook echt binnenkomt. Dat het compliment waarde heeft. Als je er de tijd voor neemt en het echt met open armen en volledige dankbaarheid ontvangt, zul je er in de toekomst meer van krijgen. Dat is wel zo fijn.

Ik wens je alvast een fijne complimentendag!

 

Lees hier alles over de 6 soorten complimenten (inclusief een prachtige lijst met de mooiste complimenten)

 

Oh ja, niet onbelangrijk… Mochten de eerste drie en de laatste misser je regelmatig overkomen, neem dit dan serieus. Weet dan dat dit veel over jouw zelfvertrouwen zegt. En weet dan ook dat je hier op een prachtige en veilige manier aan kunt werken. Klik hier voor meer info. Het is je van harte gegund.

Hé wat leuk, een compliment! Dankjewel. Dit doet me goed.

Ben jij iemand die graag complimenten geeft? Iemand die graag anderen een hart onder de riem steekt, een opbeurend woordje of een ‘ik heb je gezien en ik vind je leuk’ geeft? Kijk dan even naar de prachtige complimentkaartjes die we hebben gemaakt.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00