Tevreden zijn

Tevreden zijn met jezelf en wat je hebt. Heerlijk. Lees het inspirerend, kort verhaal. Met daarna de betekenis van tevredenheid, waarom dit zo waardevol is en hoe je het fijne voor jezelf gemakkelijker kunt koesteren.

Een mooi kort verhaal over tevreden zijn

Een rijke fabriekseigenaar zag tot zijn afschuw een visser lui naast zijn boot liggen en een sigaret roken. ‘Waarom ben je niet aan het vissen?’ vroeg de fabriekseigenaar. ‘Omdat ik genoeg vis heb gevangen voor vandaag’, zei de visser.

De man: ‘Waarom vang je er niet nog een paar?’
De visser: ‘Wat zou ik ermee moeten?’
‘Je zou geld kunnen verdienen’ luidde het antwoord. ‘Daarmee zou je een motor op je boot kunnen laten monteren om verder de zee op te gaan en meer vis te vangen. Dan zou je genoeg verdienen om nylon netten te kopen. Die zouden je meer vis en meer geld opleveren. Al gauw zou je genoeg geld hebben om twee boten te bezitten… misschien wel een hele vloot. Dan zou je een rijk man zijn net als ik.’

‘Wat zou ik dan doen?’ vroeg de visser. ‘Dan zou je werkelijk van het leven kunnen genieten’ zei de fabriekseigenaar.

‘En wat denk je wat ik nu aan het doen ben?’ antwoordde de visser.

Tevreden zijn

Tevreden zijn

In een wereld waarin ‘meer’ en ‘beter’ zo vaak worden benadrukt, kan het moeilijk zijn om simpelweg gelukkig te zijn met wat je hebt. Er is veel druk om de perfecte relatie, de duurste kleding, de gaafste ervaringen en de mooiste telefoons te hebben. Alsof dan pas je leven in orde lijkt te zijn. Er zijn echter echt zoveel dingen om dankbaar voor te zijn in je unieke dagelijkse leven. Om tevreden te zijn met wat je momenteel hebt, werk je aan het ontwikkelen van een positieve houding en waardeer je wat je er nu al is en goed gaat. Wees dankbaar voor het mooie, wat soms zo normaal lijkt te zijn geworden.

Als je dit niet doet, doemen er twee valkuilen op. Valkuilen die gelukkig goed te ontwijken zijn.

De valkuil van sociale vergelijkingen

Het is tegenwoordig zo verleidelijk om te kijken naar wat anderen hebben en doen. Met alle vergelijkingsmogelijkheden op sociale media kun je behoorlijk ver van jezelf komen te staan. Het is een valkuil. Het kan je het gevoel geven dat er iets ontbreekt aan jou of aan jouw leven. De vergelijkingen met anderen leiden je af van jouw eigen geluk. En dat mag en hoeft niet de bedoeling te zijn.

Kijk naar jezelf en je eigen leven. Ontdek wat er goed is en waar je zelf over tevreden bent. Wees blij met jezelf en trots op wie je bent en wat je doet. Train jezelf hierin. Zeker als je last hebt van die sociale vergelijkingen. Gelukkig is dit goed mogelijk.

Lees alles hierover in mijn blog ‘7 tips voor meer zelfvertrouwen‘ en ontdek de mogelijkheden om hier stap voor stap mee aan de slag te gaan!

De valkuil van uitgesteld geluk

Een tweede valkuil is die van het uitgesteld geluk. Dit gaat over het geluk in de toekomst waarvoor je eerst het nodige moet doen. Het gaat over de voorwaarden waaraan je moet hebben voldaan voordat je het mooie hebt bereikt.

Bijvoorbeeld:
‘Als ik veel geld verdien of win, dan kan ik echt gaan doen wat ik graag wil’.
Of: ‘Als ik tien kilo afval, dan ben ik gelukkig’.
Of: ‘Als ik later met pensioen ben, dan neem ik de tijd om van het leven te genieten’.

Er schuilt een groot risico in de ‘als, dan’-gedachten voor je huidige geluk. Deze gedachten impliceren namelijk dat er nu eigenlijk iets anders zou moeten zijn. Na het woord ‘als’ volgen de voorwaarden voor je geluk. Na het woord ‘dan’ volgt de situatie zoals deze eigenlijk nu zou moeten zijn.

Hoe kun je nou een gelukkig leven leiden als je voortdurend je geluk uitstelt en als alleen het eindresultaat je gelukkig maakt? Het leven draait om de reis die je nu maakt. Ook het zien wat er nu goed is in je leven, is een vaardigheid die eenvoudig te trainen is. Waar je gewoon beter in kunt worden en die je als levensvaardigheid gelukkiger maakt. Beoefen je dankbaarheid.

Je leest hierover alles in de blog ‘dankbaarheid‘. Gelukkig hebben we een prachtig hulpmiddel voor je beschikbaar wat zeer stimulerend werkt en je zelfs op de lastige momenten van inspiratie kan voorzien: het dankbaarheid-dagboek.

Dankbaarheid voor het kleine

Tevreden zijn is het antwoord

Tevredenheid is een heerlijke, rustgevende vaardigheid die je in het nu brengt en bij jezelf. Door nu in jezelf het geluk te vinden, kan niemand het van je afpakken. Het is van jou en je kunt van die bron in jezelf blijven proeven.

Spreuken over tevredenheid

~ Aan het einde van de dag voordat je je ogen sluit, wees tevreden met wat je gedaan hebt en trots op wie je bent.

~ Tevredenheid is beter dan succes. Succes wordt gemeten door vergelijkingen met anderen. Tevredenheid zit in jezelf, in je geest en in je hart.

~ Gezondheid is het mooiste bezit. Tevredenheid is de grootste schat. Vertrouwen is de beste vriend. (Lao Tzu)

~ Soms weet je pas wat je had als het er niet meer is. Waardeer zo veel mogelijk nu al wat er is en wat er goed gaat.

~ Zorg dat je tevreden kunt zijn over jezelf als anderen je te veel vinden. Te luid, te zacht. Te lief, te hard. Te veel dit, te weinig dat.

Klik hier voor meer korte, inspirerende verhalen

De zin van stilte : deze aanpak geeft je rust
Een glas water : over het loslaten van stress

Eenvoudiger leven

Eindelijk is het nieuwe boek van Mark Verhees uit. De opvolger van ‘De Vibe‘, zijn eerdere best-seller. Eenvoudiger leven is een optimistisch verhaal over de uitdagingen in het leven waar we allemaal mee te maken krijgen. Juist nu bijzonder prettig om te lezen.

Voor Positiviteit

Op de sociale media plaatsen we iedere dag nieuwe spreuken, quotes, gezegdes. Originele, bijzondere positieve spreuken. Laat je verrassen…

Voor Positiviteit op Facebook

Twitter

Instagram

Linkedin

2 gedachten over “Tevreden zijn”

 1. Ik heb mij laten verleiden door vele materiële dingen in mijn leven.
  de laatste tijd ben ik meer in het hier en nu bezig
  Maar ik betrap mij er ook deze week op dat ik toch wel heel graag die ene Brian May gitaar toch stiekem heel graag wil hebben maar waarom eigenlijk.

  Ik heb zelfs al eens zoiets gemaakt dat was een Les Paul met onderdelen van Brain May gitaar deze redelijk goed verkocht en toen kon ik eindelijk een nieuwe Harlly Benton BM75 Brain May gitaar oké dan niet de originele maar deze komt wel heel dicht in de buurt.
  En toch bleef ik zoeken…..totdat ik deze mooie site tegen kwam en ik eigenlijk wel weet dat ik wel tevreden ben met wat ik heb en wie ik mag zijn.

  We worden vaak lekker gemaakt door media en ander dingen en ik vindt het soms wel eens moeilijk om dan goed weerbaar te zijn.

  Heb het goed en geniet van de kleine dingen in je leven.

  Groet JdV

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00