Een glas water

Stress loslaten. Een kort, inspirerend verhaal over het omgaan met stress. 

Een leraar psychologie loopt rond in het klaslokaal en vertelt over het omgaan met stress. De leraar heeft een glas water in zijn hand. Alle leerlingen verwachten de vraag of het glas halfvol of halfleeg is. In plaats daarvan vraagt de leraar met een glimlach op zijn gezicht: ‘Hoe zwaar is dit glas?’

De leerlingen geven antwoorden variërend van 25 gram tot 200 gram.

Stress loslatenDe leraar antwoordt: ‘Het absolute gewicht doet er niet toe. De zwaarte hangt vooral af van hoe lang ik het vasthoud. Als ik het een minuut vasthoud, is het geen enkel probleem. Na een uur krijg ik pijn in mijn arm. En als ik het glas de hele dag vasthoud, zal mijn arm gevoelloos worden en verlammingsverschijnselen vertonen. Hoe langer ik het vasthoud, hoe zwaarder het wordt.’

De leraar vervolgde: ‘Stress en zorgen zijn als dat glas water. Er even aan denken is geen probleem. Als ik er langer aan denk, zal het me pijn gaan doen. Als ik er de hele dag aan denk, zal het me verlammen. Ik zal tot niets meer in staat zijn.’

Het is belangrijk om stress en zorgen los te laten. Zo vroeg als je kunt. Accepteer je situatie en richt je aandacht op wat je wel kunt doen. Vergeet niet om het glas water op tijd neer te zetten.

Meer korte, inspirerende verhalen

Ruimte : hoe je gemakkelijker prioriteiten kunt stellen
Samen : hoe één kleine verandering het verschil maakt


Meer positieve spreuken

Spreuken over stress loslaten
Spreuken over moed


Voor Positiviteit vind je ook op Twitter en op Facebook

Leestip: Persoonlijke vrijheid (populaire blog)


Blog-persoonlijke-vrijheid

15 gedachten over “Een glas water”

  1. Dit verhaal heeft mijn kijk op het leven veranderd. recent zijn er een aantal nare gebeurtenissen geweest in mijn leven. Maar, als ik de dood van mijn moeder verwerk als een glas water. Door de as met vodka op te drinken. Is de pijn een stuk minder. Dit deels ook door de vodka. Tevens werkt whisky ook goed als pijnverlammer. Dank. Ik heb gedeeld op Google+.

  2. Soms is het beter eerst op te drinken en dan het glas neer te zetten…de zwaarte is er dan uit.

  3. Echt een mooie vergelijking. Ik ben iemand die snel stress heeft en dit helpt het wel te verhelderen. Echt heel mooi. Dit zal ik zeker onthouden..

  4. als je naar bed gaat en je loopt te piekeren helpt het niet om daar mee door te gaan. je krijgt er geen energie door en meestal komt je nog vermoeider er weer uit. mijn tip is, parkeer je probleem op je nachtkastje. als je wakker wordt pak je het weer op en 10 tegen 1 is er door even afstand te hebben genomen een oplossing in je slaap binnengewandeld en kun je frisser de dag aangaan :-).

  5. de gedachte is echt heel mooi maar het eerste wat in me opkwam was hetzelfde als atil wat als er nergens plaats is om het neer te zetten? wat doe ik dan?

  6. En…dan hangt het er nog vanaf WAT voor water het is: Zout of zoet water, vervuild of schoon…

  7. Het is de eenvoud van het verhaal wat het mooi maakt en waardoor het blijft hangen 🙂 Als je nu vasthoud aan iets, piekert, zul je sneller denken : ‘zet maar even neer dat glas’ Mooi hoor!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00