Wat emotioneel intelligente mensen doen…

-> geschreven door Petra Dijkstra
Emotionele intelligentie (EQ) is zowel voor ons professioneel succes als voor ons persoonlijk geluk van groot belang. Op Fastcompany.com benoemt Harvey Duetschendorf 7 specifieke gewoonten van mensen met een hoog EQ.

1. Ze focussen op het positieve
Emotioneel intelligente mensen negeren geen slecht nieuws, maar kiezen er voor om minder tijd en energie te besteden aan problemen en meer aan oplossingen voor die problemen. Ze maken zich ook geen zorgen over dingen die ze niet kunnen controleren.

2. Ze omringen zich met optimisten
Ze verspillen zo weinig mogelijk tijd aan klagers en negatievelingen en omringen zich met mensen die hun optimisme, hun warmte, hun openheid en hun positieve houding delen.

3. Ze zijn assertief wanneer nodig
Mensen met een hoog EQ zijn geen zwakkelingen. Ze zoeken geen vijanden of conflicten, maar ze trekken duidelijke grenzen en komen (kalm en beredeneerd) op voor zichzelf en hun visie wanneer dat nodig is.

4. Ze zijn toekomstgericht
Ze zien hun voormalige mislukkingen niet als permanente of persoonlijke vernederingen, maar als opportuniteiten om uit hun fouten te leren en volgende keer beter te doen.

5. Ze vinden manieren om het leven leuker, beter en interessanter te maken
Emotioneel intelligente mensen zijn creatief in het ‘lichter maken’ van wat ‘gewichtig’ is. Ze houden er bovendien van om anderen gelukkig te maken en hen voldoening te schenken.

6. Ze vergeven, maar vergeten niet
Ze kunnen conflicten loslaten en zijn bereid anderen te vergeven wanneer ze fouten maken of problemen creëren. Ze stoten zich echter geen meerdere malen aan dezelfde steen.

7. Ze blijven leren
Emotioneel hoogintelligente individuen blijven levenslang leren. Dankzij hun openheid, hun leergierigheid en hun kritisch denkvermogen staat hun evolutie nooit stil en blijven ze hun leven lang groeien.

Waar herken jij jezelf in?

Aanrader

De Vibe
Een heerlijk boek over het zelf realiseren van een gelukkiger en succesvoller leven. Een boek wat prettig leest en je in een heerlijke vibe brengt.

Meer blogs over Het beste uit jezelf halen

De 5 geheimen van een goed leven
Vraag  mensen die hun levenlang gelukkig zijn geweest naar de geheimen van een goed leven. Ontdek wat voor moois ze te zeggen hebben.

Positieve houding
5 dingen om los te laten en om op een positieve manier verder te gaan. Jouw positieve beslissingen die zorgen voor een positieve houding.

Het beste uit jezelf halen
Gelukkig biedt de positieve psychologie vele mogelijkheden om je eigen persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. 10 stappen om het beste uit jezelf te halen.

29 gedachten over “Wat emotioneel intelligente mensen doen…”

 1. Wat is positiviteit? Soms is het de moed der wanhoop. Na jaren, vele jaren tegenslag op professioneel en persoonlijk vlak, was ik kapot. Zo moe, dat ik wilde liggen en niet weer proberen overeind te komen omdat ik toch wel weer zou vallen. Ik was op van jaren knokken, proberen, en sterk proberen te blijven. Op een nacht lag ik weer te woelen en kon ik ondanks de vermoeidheid weer niet slapen. Ik ging eruit. Om 2 uur. Ik zou nog 1 keer overeind proberen te krabbelen en me dan pas neerleggen bij armoe en falen. Ik schreef 50 sollicitaties die nacht en beloonde mezelf om 07.00 uur met het lezen van mijn favoriete site. Er kwam een advertentie voorbij. Een vacature. Van mijn droombaan. Ook daar solliciteerde ik op. Je raadt het al: de 50 sollicitaties werden niets. Maar mijn droombaan, die toevallig voorbij kwam, bleek ook echt voor mij!
  Wat ben ik blij dat ik nog 1 x overeind probeerde te krabbelen! Maar ik kan niet zeggen dat het positiviteit was. Wat het ook was: het moest zo zijn. Af en toe wanhopig zijn, helemaal verslagen zijn, is zo menselijk. Toch nog 1 vonkje, 1 brokje energie in je blijken te hebben, ook. Hou vol. Alsjeblieft. Als ik, die absoluut kapotte versleten dweil, toch nog dat vonkje had, kan iedereen hem nog vinden. En ik wens het iedereen zo toe!

  Liefs, Monique

 2. Ik leef naar de volgende principe:
  Kijk altijd naar de zon, dan houd je de schaduw achter je en sta je tóch eens in de regen, vergeet dan niet van de kleuren van de regenboog te genieten!
  Zelfs in de zwartste periode van je leven valt er nog wel een lichtpuntje te ontdekken … als je je dáár op concentreert overleef je àlles …ík ben het bewijs!

 3. Hele fijne reacties,
  Blijf in het nu en blijf positief denken,ik probeer iedere dag mooie gedachten te denken als het even niet mee zit.
  En ik zeg iedere dag tegen mezelf Carpe Diem.
  Gr patricia

 4. Leuk om te lezen dat mensen zichzelf hierin herkennen. Ik ook natuurlijk. Iedere wolk heeft een zilveren randje en daar focus ik me op of zoals Johan Cruijf zegt: ieder nadeel heb z’n voordeel. Helaas zijn er ook mensen die in ieder voordeel een nadeel zien. Als ik langere tijd met zo’n persoon omga, kap ik de relatie af want ik word er heel erg moe van.

 5. ik herken me er helemaal in!
  het heeft een poos geduurd om je minder druk te maken over dingen die je niet kunt controleren.
  Maar wat voelt het fijn om positiever in het leven te staan.
  En minder fijne dingen van een andere kant te bekijken, mogelijkheden zien!

  Maar als ik een EQ test doe, scoor ik erg laag! ws kloppen die testen niet

 6. Dit is wat ik zo graag wil. Ik was te laat voor de cursus Ontwikkel je geluk. Mark, kan ik niet meer aanhaken?

 7. Erg mooie gewoonten en voor een deel zeker herkenbaar!

  Ik ben best wel perfectionistisch ingesteld, een hoog gevoelig persoon en heb soms moeite met het loslaten van dingen, en dat maakt het wel eens lastig voor mij om op deze manier te leven.

  Wat is het toch super fijn om iedere dag weer positieve boodschappen te lezen via voorpositiviteit, of het nu via de website, twitter, facebook of de spreukenkalender is: het helpt mij goed om mijn EQ te verhogen! Dank daarvoor!

 8. Beste Rene,

  Heel vaak op deze site komen. Keuzes maken die anderen ook maken. En het programma Ontwikkel je geluk volgen!

  Hartelijke groet,

  Mark Verhees

 9. Heel herkenbaar en zeker waar 🙂 Leef in het NU, relativeer, denk en handel positief en je hebt bijna altijd innerlijke rust.

 10. Een hoog e.q. hebben is mooi meegenomen in dit leven. Voor jezelf en voor anderen. Als iemand met een probleem bij mij komt blijkt vaak dat het niet 1 maar meerdere problemen bij elkaar zijn. Ik zeg dan altijd dat we eerst “de kluwe wol” die in de knoop zit uit elkaar gaan halen. Relativeren dus. Alles naast elkaar leggen, dan het “meest zwaarwegende” het eerst aanpakken. Voor mijzelf is dit een manier van leven geworden. Altijd 1 voor 1 de sores aanpakken en oplossen voor zover dat kan. Dit dan loslaten en dan het volgende probleem aanpakken. Loslaten is iets wat je leren moet en willen moet. Er is altijd een weg om weer positief om te gaan met gebeurtenissen al zijn ze nog zo vervelend, erg, verdrietig enz. Het valt niet altijd mee, maar het kan wel. Ik spreek uit ervaring!

 11. Die positiviteit komt voort uit de macht om te relativeren daardoor is uit het somberste scenario nog een positief punt te persen Om het relativeren machtig te raken is een bepaalde mate van IQ de drijvende kracht EQ en IQ gaan samen bij positivo’s

 12. Heel herkenbaar voor mij. Wel moeilijk soms om met mensen om te gaan die juist heel tegengestelde instelling hebben.

 13. Ik herken mezelf hier totaal in :)) zou het alleen niet direct benoemen als hoog EQ, maar gewoon simpelweg onbegrensd positief door het leven gaan.

 14. Je heby inderdaad veel meer in het leven aan een hoog EQ dan aan een hoog IQ. Je ziet ook dat deze mensen veel gelukkigere zijn.

 15. Wat een ontdekking, deze site…
  Wilma, je maakt me wel nieuwsgierig. Wat is jouw ervaring dan, waarom het voor anderen zo lastig is om met zo een persoon om te gaan…
  Ik zoek al lang’ naar een antwoord….
  Heb jij het antwoord?

 16. Ik herken mij in alle punten maar ik begrijp wel dat het voor anderen lastig kan zijn om met een emotioneel intelligent persoon om te gaan. Wel zie ik dit als een positief punt van mezelf want zo ben ik 😉

 17. Geweldig! Als ik dit zo lees dan scoor ik een hoog EQ.
  Ik omring me niet alleen met positiviteit, ik creëer het ook zoveel ik kan om mij heen. Tegenslagen zie ik als uitdaging om dingen anders aan te pakken en om daarin te groeien. Klinkt vaag! Voelt voor mij klinkklaar als een klontje….

 18. Bedankt voor je pr8ige reactie! Goed voorbeeld doet goed volgen…
  Lieve groet, Petra

 19. Iedere dag probeer ik op deze manier te leven.
  Meestal lukt dat, ik heb zeker steun bij de spreuken en wijsheden van jullie FB-site.
  Mijn vrienden waarderen mijn manier van leven, en ik kan ze dan ook steunen in moeilijke tijden.
  Ook benader ik onze zoon en mijn gastkinderen zo positief mogelijk.

  Dank voor jullie steun en succes met alles.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00