Wat emotioneel intelligente mensen doen… 28


-> geschreven door Petra Dijkstra
Emotionele intelligentie (EQ) is zowel voor ons professioneel succes als voor ons persoonlijk geluk van groot belang. Op Fastcompany.com benoemt Harvey Duetschendorf 7 specifieke gewoonten van mensen met een hoog EQ.

1. Ze focussen op het positieve
Emotioneel intelligente mensen negeren geen slecht nieuws, maar kiezen er voor om minder tijd en energie te besteden aan problemen en meer aan oplossingen voor die problemen. Ze maken zich ook geen zorgen over dingen die ze niet kunnen controleren.

2. Ze omringen zich met optimisten
Ze verspillen zo weinig mogelijk tijd aan klagers en negatievelingen en omringen zich met mensen die hun optimisme, hun warmte, hun openheid en hun positieve houding delen.

3. Ze zijn assertief wanneer nodig
Mensen met een hoog EQ zijn geen zwakkelingen. Ze zoeken geen vijanden of conflicten, maar ze trekken duidelijke grenzen en komen (kalm en beredeneerd) op voor zichzelf en hun visie wanneer dat nodig is.

4. Ze zijn toekomstgericht
positiever denkenZe zien hun voormalige mislukkingen niet als permanente of persoonlijke vernederingen, maar als opportuniteiten om uit hun fouten te leren en volgende keer beter te doen.

5. Ze vinden manieren om het leven leuker, beter en interessanter te maken
Emotioneel intelligente mensen zijn creatief in het ‘lichter maken’ van wat ‘gewichtig’ is. Ze houden er bovendien van om anderen gelukkig te maken en hen voldoening te schenken.

6. Ze vergeven, maar vergeten niet
Ze kunnen conflicten loslaten en zijn bereid anderen te vergeven wanneer ze fouten maken of problemen creëren. Ze stoten zich echter geen meerdere malen aan dezelfde steen.

7. Ze blijven leren
Emotioneel hoogintelligente individuen blijven levenslang leren. Dankzij hun openheid, hun leergierigheid en hun kritisch denkvermogen staat hun evolutie nooit stil en blijven ze hun leven lang groeien.

Waar herken jij jezelf in?

Aanrader

De Vibe
Een heerlijk boek over het zelf realiseren van een gelukkiger en succesvoller leven. Een boek wat prettig leest en je in een heerlijke vibe brengt.

Meer blogs over Het beste uit jezelf halen

De 5 geheimen van een goed leven
Vraag  mensen die hun levenlang gelukkig zijn geweest naar de geheimen van een goed leven. Ontdek wat voor moois ze te zeggen hebben.

Positieve houding
5 dingen om los te laten en om op een positieve manier verder te gaan. Jouw positieve beslissingen die zorgen voor een positieve houding.

Het beste uit jezelf halen
Gelukkig biedt de positieve psychologie vele mogelijkheden om je eigen persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. 10 stappen om het beste uit jezelf te halen.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

28 gedachten over “Wat emotioneel intelligente mensen doen…

 • Appie

  Ik leef naar de volgende principe:
  Kijk altijd naar de zon, dan houd je de schaduw achter je en sta je tóch eens in de regen, vergeet dan niet van de kleuren van de regenboog te genieten!
  Zelfs in de zwartste periode van je leven valt er nog wel een lichtpuntje te ontdekken … als je je dáár op concentreert overleef je àlles …ík ben het bewijs!

 • patricia

  Hele fijne reacties,
  Blijf in het nu en blijf positief denken,ik probeer iedere dag mooie gedachten te denken als het even niet mee zit.
  En ik zeg iedere dag tegen mezelf Carpe Diem.
  Gr patricia

 • Anja

  Leuk om te lezen dat mensen zichzelf hierin herkennen. Ik ook natuurlijk. Iedere wolk heeft een zilveren randje en daar focus ik me op of zoals Johan Cruijf zegt: ieder nadeel heb z’n voordeel. Helaas zijn er ook mensen die in ieder voordeel een nadeel zien. Als ik langere tijd met zo’n persoon omga, kap ik de relatie af want ik word er heel erg moe van.

 • marja

  ik herken me er helemaal in!
  het heeft een poos geduurd om je minder druk te maken over dingen die je niet kunt controleren.
  Maar wat voelt het fijn om positiever in het leven te staan.
  En minder fijne dingen van een andere kant te bekijken, mogelijkheden zien!

  Maar als ik een EQ test doe, scoor ik erg laag! ws kloppen die testen niet

 • Jeanet

  Dit is wat ik zo graag wil. Ik was te laat voor de cursus Ontwikkel je geluk. Mark, kan ik niet meer aanhaken?

 • Sander

  Erg mooie gewoonten en voor een deel zeker herkenbaar!

  Ik ben best wel perfectionistisch ingesteld, een hoog gevoelig persoon en heb soms moeite met het loslaten van dingen, en dat maakt het wel eens lastig voor mij om op deze manier te leven.

  Wat is het toch super fijn om iedere dag weer positieve boodschappen te lezen via voorpositiviteit, of het nu via de website, twitter, facebook of de spreukenkalender is: het helpt mij goed om mijn EQ te verhogen! Dank daarvoor!

 • Mark Verhees

  Beste Rene,

  Heel vaak op deze site komen. Keuzes maken die anderen ook maken. En het programma Ontwikkel je geluk volgen!

  Hartelijke groet,

  Mark Verhees

 • rene

  Hallo. Wat zou ik graag zo zijn. Hoe bereik je dit? Ik dacht een hoog eq te hebben. Gr. René

 • ronald shasrara

  Heel herkenbaar en zeker waar 🙂 Leef in het NU, relativeer, denk en handel positief en je hebt bijna altijd innerlijke rust.

 • Paula

  Een hoog e.q. hebben is mooi meegenomen in dit leven. Voor jezelf en voor anderen. Als iemand met een probleem bij mij komt blijkt vaak dat het niet 1 maar meerdere problemen bij elkaar zijn. Ik zeg dan altijd dat we eerst “de kluwe wol” die in de knoop zit uit elkaar gaan halen. Relativeren dus. Alles naast elkaar leggen, dan het “meest zwaarwegende” het eerst aanpakken. Voor mijzelf is dit een manier van leven geworden. Altijd 1 voor 1 de sores aanpakken en oplossen voor zover dat kan. Dit dan loslaten en dan het volgende probleem aanpakken. Loslaten is iets wat je leren moet en willen moet. Er is altijd een weg om weer positief om te gaan met gebeurtenissen al zijn ze nog zo vervelend, erg, verdrietig enz. Het valt niet altijd mee, maar het kan wel. Ik spreek uit ervaring!

 • Roger

  Die positiviteit komt voort uit de macht om te relativeren daardoor is uit het somberste scenario nog een positief punt te persen Om het relativeren machtig te raken is een bepaalde mate van IQ de drijvende kracht EQ en IQ gaan samen bij positivo’s

 • gerda

  Heel herkenbaar voor mij. Wel moeilijk soms om met mensen om te gaan die juist heel tegengestelde instelling hebben.

 • roely

  Ik herken mezelf hier totaal in :)) zou het alleen niet direct benoemen als hoog EQ, maar gewoon simpelweg onbegrensd positief door het leven gaan.

 • Stefan

  Wat een ontdekking, deze site…
  Wilma, je maakt me wel nieuwsgierig. Wat is jouw ervaring dan, waarom het voor anderen zo lastig is om met zo een persoon om te gaan…
  Ik zoek al lang’ naar een antwoord….
  Heb jij het antwoord?

 • Wilma van leeuwen-de bruin

  Ik herken mij in alle punten maar ik begrijp wel dat het voor anderen lastig kan zijn om met een emotioneel intelligent persoon om te gaan. Wel zie ik dit als een positief punt van mezelf want zo ben ik 😉

 • Miek

  Geweldig! Als ik dit zo lees dan scoor ik een hoog EQ.
  Ik omring me niet alleen met positiviteit, ik creëer het ook zoveel ik kan om mij heen. Tegenslagen zie ik als uitdaging om dingen anders aan te pakken en om daarin te groeien. Klinkt vaag! Voelt voor mij klinkklaar als een klontje….

 • Hanny

  Iedere dag probeer ik op deze manier te leven.
  Meestal lukt dat, ik heb zeker steun bij de spreuken en wijsheden van jullie FB-site.
  Mijn vrienden waarderen mijn manier van leven, en ik kan ze dan ook steunen in moeilijke tijden.
  Ook benader ik onze zoon en mijn gastkinderen zo positief mogelijk.

  Dank voor jullie steun en succes met alles.