Omgaan met veranderingen

Hoe kun je omgaan met veranderingen die negatief uit lijken te werken? Een periode waarin de wereld plotsklaps verandert, omstandigheden ineens anders zijn en je te maken krijgt met fikse tegenslag. Nu kun je daarin blijven hangen, woest en verontwaardigd blijven en ieder ander de schuld geven of anderen ervoor laten boeten. Dat kan. Alleen zullen dan je nare gedachten, je gevoelens en de negatieve situatie hetzelfde blijven. Je kunt ook op zoek gaan naar de veerkracht in jezelf en de positieve energie weer laten stromen. Van binnenuit. Het zit in je.

Bij deze wil ik je graag een positieve uitweg bieden. Met waardevolle tips en mooie, opbouwende spreuken en gedachten.

De realiteit
Ja, verandering voelt onwennig.
Ja, tegenslag kan je diep raken.
Ja, iedereen maakt het nodige mee.
Ja, je hebt er soms niets over te zeggen wat er gebeurt.

En ja, je mag er alles bij voelen wat je voelt. Maak van je hart geen moordkuil. Praat erover. Schrijf het op. Laat het eruit. Gun jezelf de tijd en ruimte voor acceptatie. Het is wat het is en het mag er zijn.

Omgaan met veranderingen

De acceptatie

Laten we kijken naar drie geruststellende gedachten bij het omgaan met veranderingen. Gedachten, die je zullen helpen in de acceptatie.

Dit gaat voorbij.
Zo erg en heftig als het nu misschien is, zo zal het niet blijven. Dit gaat voorbij. De weg zal op een gegeven moment weer omhoog gaan. In welke situatie je ook zit, het is tijdelijk. Ook dit zal weer veranderen. Het verhaal van je leven heeft meerdere hoofdstukken. Een slecht hoofdstuk betekent nog niet dat het het einde van het boek is. Alles stroomt en niets blijft.

Het is je al vaker gelukt.
Alles wat je tot op heden geraakt heeft, heb je overleefd. Steeds ben je weer opgestaan en verdergegaan. Elke worsteling in je leven heeft je gemaakt tot wie je nu bent. Je bent sterk! Wees dankbaar voor de moeilijke tijden. Ze hebben je sterker gemaakt. Je hebt al vaker tegenslagen overwonnen. Je kunt dit. Koester al je eerdere overwinningen.

Je staat er niet alleen voor.
Iedereen krijgt tegenslagen te verwerken. In periodes waarin de put het diepst is, staan er mensen op die er voor anderen zijn. Kijk naar de helpers. De mensen die aan je denken en een berichtje of kaartje sturen. Ze zijn er in overvloed. En juist in tijden van verandering, tonen ze wat vriendschap inhoudt. De ware liefdevolle aard van mensen komt boven. Samen zijn we zo sterk.

Omgaan met veranderingen – het vervolg

Zodra je de klap geïncasseerd hebt en de tegenslag geaccepteerd hebt, kun je gaan analyseren hoe de nieuwe realiteit eruit ziet. Oké, het is zo. Het verleden en wat er gebeurd is, kunnen we niet meer veranderen. Wat kan ik wel? Welke keuze heb ik?

Dit brengt ons bij de cruciale en krachtigste vraag: Wat kan ik nu zelf doen? Wat kan ik zelf veranderen? Waar heb ik invloed op?

Wees nauwkeurig in je bewoordingen.
Benoem zo specifiek mogelijk wat er veranderd is. Het geeft je de ruimte om op andere vlakken het positieve te kunnen zien. Wanneer je bij teleurstelling en tegenslag het onderscheid maakt tussen wat je wel en niet kunt veranderen, creëer je ruimte voor acceptatie en actie. Als je loslaat wat je niet kunt veranderen, kun je vastpakken wat je wel kunt veranderen. Vertrouw op je eigen kracht. Het zit in je.

Er is altijd een mogelijkheid.
Veranderingen zorgen altijd voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Er is meer dan de specifieke tegenslag of teleurstelling. Creëer je ruimte voor vrijere gedachten en verschijnen er nieuwe mogelijkheden. Buiten je eigen denkpatronen liggen altijd nieuwe mogelijkheden. Weet dat ze er zijn. Heb vertrouwen. Raak niet gestressed van de gesloten deuren achter je. Nieuwe deuren gaan open als je vooruit blijft gaan. Wees nieuwsgierig en vindingrijk.

Ga op zoek naar het tegenovergestelde.
Vaak maakt tegenslag direct duidelijk wat je niet wil. Als de gezondheid onder druk staat, weet je direct wat belangrijk is. En je hebt dan helder voor ogen wat je wil: gezond en fit zijn. Als je veel haat en woede om je heen ervaart, weet je dat de behoefte aan liefde en waardering groeit. Wat kun je zelf bijdragen aan het tegenovergestelde van de tegenslag? Waar is behoefte aan?

Bijvoorbeeld:
Door corona is de afstand tussen mensen groter geworden. Hierdoor groeit de behoefte aan verbinding. Wat kun je nog wel? Stuur een kaartje waarin je een geliefde, een collega of wie dan ook bedankt. Dankjewel voor wie je bent en wat je doet.

Wat je nu doet, kan zorgen voor een betere toekomst.
Elk moment heb je de kans om zaadjes te planten voor een betere toekomst. Beoordeel je dag op de zaadjes die je zelf plant. Richt je aandacht op wat je nu zelf kunt doen. Onthoud: De dag waarop je het zaadje plant, is niet de dag waarop je oogst. Heb geduld en blijf het goede doen.

Onthoud: op een positieve manier omgaan met veranderingen betekent dat je zelf iets verandert. Ofwel in de situatie ofwel in je houding. Zo kom je verder.

Omgaan met veranderingen – de beloning

De beloning is groot. Tijdens de zwaarste stormen word je het meest op de proef gesteld. En als deze voorbij zijn, weet je hoe sterk je was. Hoe beter je jezelf kunt herpakken, hoe gemakkelijker het jezelf maakt. Het vermindert je angsten, zorgen en stress. Je hoeft er niet bang voor te zijn, als je soepel met veranderingen om kunt gaan. Het verhoogt je innerlijke rust, vrijheid en creativiteit.

Een crisis biedt altijd kansen voor mensen die mentaal sterk zijn. Juist in tijden van crisis kun je het grootste verschil maken. Jouw positieve bijdrage, jouw toegevoegde waarde is dan het grootst. Voor jezelf en voor anderen. Wees je ervan bewust dat het nu de tijd is om het verschil te maken.

Het voelt zo veel beter als je bij ongewenste omstandigheden zelf de antwoorden vindt. Als je automatisch een volgende stap maakt. Als je tegen jezelf kunt zeggen: ‘Hé, ik ben getraind. Ik ben goed in het omgaan met veranderingen en tegenslagen. Het mag er zijn. Ik kan dat aan, ik zet de knop om. Absoluut. Dat heb ik geleerd en dat zit in me. Door kleinere problemen raak ik niet langer van slag. Die zijn geen probleem meer. Ik ben gegroeid. En bij grotere problemen weet ik dat het op een gegeven moment ook wel goed zal komen. Ik weet dat ik het kan overwinnen doordat ik getraind en ervaren ben. Dat is het voordeel van ouder worden, vaker de knop omzetten en leren. Ik groei en ik kan het aan.’

Positief met veranderingen omgaan

We maken allemaal het nodige mee. En het grootste verschil wat je voor jezelf kunt maken, ligt in hoe je met de veranderde omstandigheden omgaat. Je kunt sporten, water drinken en gezond eten, maar als je mentaal gezien niet leert omgaan met je problemen zul je nog altijd ongezond leven. Train jezelf daarom, zodat je niet afhankelijk bent van de omstandigheden en volledig op je eigen kracht en positieve instelling kunt vertrouwen. Dit geeft je innerlijke rust en vrijheid. En hierdoor kun je sterker uit veranderingen komen.

 

Lees alles over positief zijn, over de gewenste balans tussen positieve en negatieve emoties en over veerkracht in de bestseller ‘De Vibe’. Juist nu!

Voor Positiviteit

Op de sociale media plaatsen we iedere dag nieuwe spreuken, quotes, gezegdes. Originele, bijzondere positieve spreuken. Laat je verrassen…

Voor Positiviteit op Facebook

Twitter

Instagram

Linkedin

Tips, verhalen en gedichten
Ook delen wij graag tips vanuit de positieve psychologie, korte verhalen en positieve gedichten.

Verder lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00