Omgaan met onnodige negativiteit

Soms kom je in situaties terecht waar je helemaal niet wil zijn. Situaties waarin negatief gepraat wordt over anderen of over gebeurtenissen waar je niets aan kunt veranderen. De roddel en achterklap waar je helemaal geen zin in hebt. Maar gelukkig is er een uitweg. Vandaag geef ik je graag 10 positieve perspectieven voor hoe je om kunt gaan met deze onnodige negativiteit. Kies je eigen perspectief.

1. Het afstands-perspectief
Je hoort het wel, maar je betrekt het niet op jezelf. Het geroddel gaat niet over jou. Het gaat zelfs niet over degene die het vertelt. Het gaat over heel andere mensen.

Omgaan-met-onnodige-negativiteit2. Het stilte-perspectief
Je hoeft niet mee te gaan in de negatieve praat over anderen. Vertel geen ‘oh ja, dat heb ik ook’-verhalen. Je kunt gewoon stil zijn.

3. Het tijds-perspectief
Oh, dit is nu zo, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Alles stroomt en niets blijft.

4. Het luisterend oor-perspectief
De ander wil blijkbaar zijn verhaal even kwijt. Soms is een luisterend oor of een knuffel alles wat iemand nodig heeft. Dat bied je graag.

5. Het ’totale plaatje’-perspectief
Negativiteit doet ons soms vergeten dat er ook nog een heleboel dingen goed gaan. Kijk daarom naar alle levensdomeinen en benoem ook de plussen. (Levensdomeinen: liefde, gezondheid, familie en vrienden, werk, persoonlijke ontwikkeling, welvaart, plezier en ontspanning, huis)

6. Het loslaat-perspectief
Draag het niet langer met je mee. Als het verhaal klaar is, is het klaar. Bedenk voor jezelf een kort ritueel om jouw aandacht te verleggen. Je glimlach, een dansje, diep ademhalen en stoom afblazen.

7. Het dankbaarheids-perspectief
Stel goede vragen. Waar ben je dankbaar voor? Wat gaat er wel goed?

8. Het ‘positief roddelen’-perspectief
Je kunt er natuurlijk zelf voor kiezen om alleen maar positieve verhalen te vertellen over mensen die er niet bij zijn. In ieder mens schuilt wel iets moois.

9. Het geluks-perspectief
Gelukkige mensen houden zich bezig met dingen die ze zelf kunnen veranderen. Waar ze zelf invloed op hebben. Je kunt hier zelf voor kiezen.

10. Het groei-perspectief
Je kunt als persoon groeien. Jezelf ontwikkelen. Je kunt hier beter mee om leren gaan. Dat is heerlijk toch.

 

Klik hier voor het beste antwoord op onzekerheid!

Meer blogs over Zelfvertrouwen

Persoonlijke vrijheid
Er liggen prachtige kansen om meer persoonlijke vrijheid te ervaren. Geniet van de heerlijke top 10 om los te laten. Mmm… Waarvan wil jij jezelf bevrijden?

Toelaten
Hoeveel persoonlijke vrijheid je ook voelt, er zullen altijd wel angsten en onzekerheden verschijnen. De kunst is om sterker te zijn.

7 tips voor meer zelfvertrouwen
Hoe zorg je er voor dat je de juiste dingen tegen jezelf blijft zeggen? Welke gewoontes zorgen voor meer zelfvertrouwen? Mooie vragen met 7 prachtige antwoorden…

Aanrader

Online training zelfvertrouwen

Training Zelfvertrouwen
Ben jij jouw aarzelingen en onzekerheden eigenlijk wel een beetje beu? En ben je toe aan meer vertrouwen in jezelf?

11 gedachten over “Omgaan met onnodige negativiteit”

 1. Deze 10 spreuken kunnen mij enorm helpen met mijn leven veranderen. Ik ben hier enorm dankbaar voor.

 2. Je kunt altijd een van die spreuken wel gebruiken om de dag te beginnen of eind van de dag als afsluiting

 3. Dankzij jouw cursussen, die ik gevolgd heb, gaat me dit nu heel goed af, daardoor ook steeds dichterbij mijzelf. Ben zo blij met mijzelf, hoe en wie ik ben, ga deze weg blijven volgen

  Voor de mensen die twijfelen om een cursus van Mark te doen

  Ga je ook op ontdekkingstocht naar wie jij werkelijk bent? Het levert zo veel moois op, namelijk jouw eigen unieke JIJ! Met mooie mensen die hetzelfde doel hebben als waar jij voor gaat, naar een positiever leven en jezelf hervinden. Dit deel ik graag met je, omdat het mij zoveel opgeleverd heeft (en met mij vele anderen) en dat gun ik jou ook. Pak jij deze kans aan? Het is een keuze, maak de juiste voor jouzelf. Verder wens ik je een mooie dag en een prachtige ontdekkingsreis toe naar wie jij werkelijk bent, waar je voor staat, keuzes die je maakt, leren los te laten en nog zoveel moois, wat jezelf mag gaan ontdekken op jouw reis, samen met Mark en (eventueel) mooie mensen die voor hetzelfde doel gaan, geluk begint bij jouzelf.

  Liefs een cursist die weer positief in het leven staat en zichzelf weer heeft herontdekt, waarvoor ze staat, die haar verantwoordelijkheid neemt voor haar eigen geluk.

 4. Dag Mark,

  het is heel tof al je spreuken.

  Op face book deel ik die dan ook graag met de vrienden.

  Er zijn zoveel mensen tegenwoordig die het graag lezen en er nood aan hebben.

  En ja ze zijn dikwijls heel bemoedigend.

  Dank je wel groeten Jo

 5. Wat heb ik vanaf augustus veel aan deze 10 tips gehad, omdat ik de mensen om me heen had die me hierin steunde. Zo ook de cursus zelfvertrouwen heeft daaraan meegedragen.

  Wat ben ik blij met dit leven. Dat komt omdat ik goed voor mijzelf zorg en zo goed voor anderen kan zorgen. Daardoor wordt je vanzelf positief en je legt de dingen neer waar ze horen. Dank lieve Mark.

 6. Zijn er ook korte kleine zinnen zoals bv is t mijn probleem…nee…dan vergeten…
  Deze hoorde ik laatst en vind ik geweldig…hhoor graag..ben de laatste tijd vrij negatief en wil er vanaf. Bedankt

 7. jA,dankje deze info kan je niet genoeg delen…en..het werkt!!!!Altijd in je voordeel!!

 8. Dit is misschien ook wel gepast…

  Stel jezelf 3 vragen…
  1. Kan ik er iets mee
  2. Wil ik er iets mee
  3. Moet ik er iets mee

  Is het antwoord bij een van de drie vragen NEE…

  Probeer het dan los te laten

 9. Bedankt voor deze waardevolle 10 perspectieven, want iedereen komt wel eens in zo’n situatie. Overigens, veel van deze ’tactieken’ gebruik ik al, en met veel succes.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00