Nelson Mandela, voor altijd mijn superheld

5 december 2013… 6 jaar geleden overleden…

Nelson Mandela was en is mijn superheld. Ik vind het gaaf dat ik in dezelfde tijdsperiode heb geleefd als Mandela. Een inspirator van de bovenste plank. Een wijze, lieve man die vanuit zijn ziel, zijn hart zelf een waanzinnig mooie positieve bijdrage aan de wereld heeft geleverd. Wat een voorbeeld.

Ik heb nagedacht over de lessen die hij me heeft meegegeven. Mijn superheld heeft me de volgende 8 prachtige wijsheden geleerd.

1. Vergeef
Loslaten en vergeven zijn soms de belangrijkste stappen die je zelf kunt zetten. Belangrijk voor jezelf, want het levert jezelf vrijheid op. En zeker ook belangrijk voor je verlangens. Kies er zelf voor en de wereld om je heen verandert.

Nelson Mandela

2. Leef vanuit liefde
Niemand is geboren met haat vanwege huidskleur, afkomst of religie. Mensen leren om te haten. En alles wat je kunt leren, kun je ook afleren. Wees lief. Geef de lessen van de liefde door. Want liefde is voor de mensheid veel natuurlijker dan het tegenovergestelde.
Nelson Mandela heeft laten zien dat het een keuze is die je zelf kunt maken.

3. Wees altijd vriendelijk
Als je iets goeds ziet, geef dan een compliment. Als je iets fouts ziet, bied dan je hulp aan.
Een heerlijke uitspraak van Mandela. Heb begrip, compassie. Wees empathisch. Leef vanuit de gedachte dat je op ieder moment veel voor een ander kunt betekenen. Kleine dingen kunnen heel groot zijn.

4. Overwin je angsten
Ik leerde dat moed niet de afwezigheid van angst is, maar het overwinnen van angst.
Overwin je eigen angsten. Dat is moed en dat is wijsheid. En dat bezorgt je echte vrijheid.

5. Blijf optimistisch
Ik ben in wezen een optimist. Voor mij is optimisme je blik gericht houden op de zon en tegelijkertijd een stap vooruit zetten. Er waren vele moeilijke momenten in mijn leven. Momenten waarop mijn vertrouwen in de mensheid tot het uiterste werd getest. Maar ik wilde en kon niet opgeven.

6. Er is altijd een mogelijkheid
In het verlengde hiervan, zei Nelson Mandela:
Iets lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan is.
Iedereen kan boven zijn omstandigheden uitstijgen en successen bereiken als ze toegewijd en gepassioneerd zijn over wat ze doen.

7. Focus op je cirkel van invloed
Dat brengt me bij het mooiste bewijs wat Mandela heeft geleverd. Terwijl hij 27 jaar in een cel heeft gezeten, heeft hij aan zichzelf gewerkt. Hij heeft de strijd leren loslaten en heeft gekozen voor een fundamenteel vredelievende aanpak. Vanuit zijn cel heeft hij de wereld veranderd. Hij toonde liefde en compassie voor iedereen die hem vernederde. Door zichzelf te ontwikkelen en zich puur te richten op zijn eigen kleine cirkel van invloed, groeide zijn invloed tot ongekende hoogten.

8. Durf te stralen
Door het gedicht van Marianne Williamson voor te dragen bij zijn inaugurele rede tot president, heeft hij een prachtig signaal doorgegeven aan de wereld. Durf te stralen. nelson-mandelaOverwin je angsten en kijk naar je eigen bijzonderheden. Haal het beste uit jezelf. Geloof er in dat je zelf uniek en bijzonder bent. Wat een inspiratie!

Nelson Mandela heeft met zijn wijsheden mijn ziel geraakt. Ik heb mijn armen geopend en draag zijn wijsheden voor altijd bij me. Ik wil het door-leven en door-geven.

Meer lezen over Mandela?
-> mijn gedicht over Nelson Mandela
-> spreuken van Nelson Mandela

4 gedachten over “Nelson Mandela, voor altijd mijn superheld”

 1. Nelson Mandela was een knight of Malta . Hij is betrokken geweest bij bomaanslagen en heeft Zuid- Afrika verraden aan de westerse wereld.
  Niet alles is wat het lijkt.
  Maargoed, ook de grootste boeven kunnen inspiratie zijn

  Toch bedankt dat je positiviteit deelt ūüôŹūüŹľ

 2. Nelson Mandela was een knight of Malta . Hij is betrokken geweest bij bomaanslagen en heeft Zuid- Afrika verraden aan de westerse wereld.
  Niet alles is wat het lijkt.
  Maargoed, ook de grootste boeven kunnen inspiratie zijn

 3. Ik zit dit vol emotie te lezen, en wist dat deze man Nelson Mandela een bijzonder mens was.
  Wat heeft hij veel mooie herinneringen nagelaten op geestelijk gebied.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00