Je eigen mogelijkheden

in tijden van verandering

 

Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen.

Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen.

Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien.

(Franciscus van Assisi)

 

Hoe is het voor jou als alles razendsnel verandert? Als je baan op de tocht staat, omdat het bedrijf waarvoor je werkt reorganiseert? Als er iets anders of iets meer van je verwacht wordt dan voorheen het geval was?

 

Vaak kom ik als spreker en trainer in situaties waarin het omgaan met verandering als belangrijkste uitdaging wordt neergelegd. Begrijpelijk, omdat tegenwoordig vrijwel iedere organisatie te maken krijgt met een veranderende omgeving, met veranderingen in personeelsbezetting en met veranderingen in koers van de organisatie. Organisaties veranderen razendsnel. Ze moeten vaak wel. Het is normaal en de snelheid van veranderen zal komende jaren zeker niet minder worden. Het hoort bij deze tijd. Of je het nu leuk vindt of niet.

Het accepteren dat verandering bij deze tijd hoort is wijsheid.

Wat kun je zelf doen? Hoe kun je er goed mee omgaan? Waar heb je invloed op?

Op het moment dat er een nieuwe ontslagronde aankomt, kun je daar tot in sint juttemis over blijven klagen. Sommige mensen zijn daar heel goed in. Andere mensen kijken naar datgene waar ze wel invloed op hebben. Zij worden sterker. Zij zorgen ervoor dat ze beter worden in wat van hen gevraagd wordt. Ze vergroten hun toegevoegde waarde. Ze lossen problemen op en pakken uitdagingen aan.

Wanneer er op je werk een reorganisatie aankomt, kan dit behoorlijk op je zenuwen werken. Je gaat je zorgen maken. Het houdt je bezig. Logisch. Alleen blijven sommige mensen hierin hangen. Andere mensen besluiten op een gegeven moment dat het genoeg is geweest en ondernemen actie. Vanuit een dieper vertrouwen in henzelf nemen ze verantwoordelijkheid, ontwikkelen en verbeteren ze vaardigheden en groeien in hun betekenis.

 

De vraag is: wie wil jij zijn?
Wil je de klager zijn? Of wil je vooral degene zijn die met veranderingen om kan gaan? En dit ook laat zien!
Wil jij je voortdurend zorgen maken? Of ben je nieuwsgierig en wil je leren en je ontwikkelen? Wil je de persoon zijn die het uitdagende aan kan en aan gaat? Kies maar!

De keuzes, die jij maakt, bepalen waar je uitkomt.

 

Het om kunnen gaan met problemen en uitdagingen is een mentale vaardigheid die absoluut valt te ontwikkelen. In drie stappen:

 

  1. Door inzichtelijk te krijgen wat je wel en niet kunt veranderen.

Vaak doe ik dit aan de hand van drie eenvoudige lijstjes: niet veel, iets meer en bijna alles. Waar kun je niet veel aan veranderen? Waar kun je iets meer aan veranderen? Wat bepaalt bijna alles? Hierin schuiven we van een ‘externe locus of control’ naar een ‘interne locus of control’. Van slachtoffer naar winnaar.

 

  1. Door emoties op een goede manier te gebruiken.

Als iets niet goed voor je voelt, mag dat er zijn. Je kunt er maar beter naar luisteren en van leren. Negatieve emoties zijn bovendien vaak de grootste bron van inspiratie om in actie te komen. Iets niet willen maakt vaak kristalhelder wat je wel wil. Contrast zorgt voor extra kracht. En het bezorgt je het verlangen om er dan ook voor te gaan. Positieve emoties daarentegen zorgen voor het broodnodige vertrouwen. En deze kun je maar beter blijven versterken.

 

  1. En door je eigen invloed te vergroten.

Alles verandert, als je zelf verandert. Als je zelf groeit, groeien de mogelijkheden met je mee. In de moeilijkheden schuilen vaak de fraaiste mogelijkheden. Vooral omdat anderen het hierin laten afweten. Je veerkracht en je vaardigheid om mogelijkheden te ontdekken maken het verschil.

Je belangrijkste uitdaging ligt in het trainen van je onderbewustzijn. Dat bepaalt bijna alles. Als jouw overtuigingen en onbewust gedrag beter worden, gaat het vanzelf beter. Onbewust bekwaam zijn. Dat is de reden waarom het voor sommige mensen zo eenvoudig is om omgekend succesvol te zijn. En het is ook de reden waarom sommige mensen onvoorwaardelijk gelukkig zijn. Iets wat anderen helaas nog maar niet kunnen begrijpen.

Stel, je bent de baas en je hebt het in jouw organisatie voor het zeggen, aan wie zou je dan graag problemen en uitdagingen overlaten? Toch zeker aan de mensen op wie je kunt rekenen. Bij wie je weet dat het in goede handen is. Degene waar jij je niet druk over hoeft te maken en waar jij ‘s nachts niet van wakker hoeft te liggen.

Je vertrouwt dan je moeilijkheden en mogelijkheden het liefst toe aan degene die in alles laat zien, dit aan te kunnen en het aan te zullen pakken.

~ Laat zien dat problemen en uitdagingen bij jou in goede handen zijn. Kom maar op. Graag. Dat is geen probleem. Dat kan ik aan.

 

Laten we wel wezen, je wordt betaald voor de waarde die je levert. Als jij meer problemen oplost en grotere uitdagingen aangaatt, zul je daar in ruime mate voor beloond worden.

Blog over tijd in je voordeel gebruiken

Tijd in je voordeel gebruiken
Laat los wat voorbij is. Wees dankbaar voor wat over blijft. Kijk vooruit naar wat er gaat komen. Als je jezelf de tijd gunt, is er veel mogelijk. Nadat ik mijn passie voor positiviteit had ontdekt, gingen er voor mij deuren open naar plekken die ik nog niet kende. Maar dat ging niet vanzelf…

Mark Verhees als spreker

  • Omgaan met veranderingen
  • Persoonlijk leiderschap
  • De kracht van positieve psychologie
  • Creativiteit en ondernemerschap

Zie: Lezingen en workshops

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00