De kunst van ‘carpe diem’

Vandaag is een nieuwe dag. Gekregen en door mij ontvangen om er iets goeds mee te doen. Een mooie dag… dat wil ik en dat wil jij ook. Ieder van ons wil er vandaag graag een bijzonder mooie dag van maken. En laten we eerlijk zijn, dat is best een kunst. Als het gemakkelijk was, zou iedere dag goed zijn.

Ho, wacht even, stel dat we er een kunst van kunnen maken. De kunst van ‘carpe diem’, pluk de dag. Stel dat het iets is waar we echt beter in kunnen worden. Net als iedere andere vaardigheid. Stel je voor wat voor impact dit heeft op iedere dag. Stel je voor wat voor impact dit heeft op iedere week, iedere maand en ieder jaar. Wow, op je hele leven. Stel je voor.

Laten we een nieuwe dag eens origineel gaan benaderen. Wat doet een topsporter die aan een nieuwe wedstrijd begint? Een topsporter weet hoe belangrijk een goede voorbereiding is. Een gerichte warming-up is cruciaal om te kunnen presteren. Een vast ritueel waarin een goed gevoel wordt opgeroepen, waarin vertrouwen en overtuiging wordt gecreëerd, waarin de essentiële onderdelen van lichaam en geest worden opgewarmd.

Kun je je voorstellen dat een topsporter zo uit bed stapt, zich aankleedt, snel ontbijt en direct aan de wedstrijd begint? Gehaast? Zonder mentale en fysieke voorbereiding? Zonder warming-up? Dat zou een ramp worden.

Nee, een topsporter doet een gedegen warming-up. Een topsporter maakt zich klaar. Simpelweg omdat dit nodig is voor een goed resultaat.

Laten we hiervan leren. Laten we alles uit onze nieuwe dag gaan halen. Wat als we zelf een goede warming-up voor onze dag maken? Wat als we het meest ideale moment van de dag hiervoor optimaal benutten?

’s Ochtends vroeg ben je uitgerust. Je hoofd is leeg. Je bent net wakker. Er is nog géén afleiding. Het perfecte moment om jezelf gericht klaar te maken voor een bijzondere dag. Het moment om je voor te bereiden op wat je wil dat er gaat gebeuren. ’s Ochtends vroeg is hier veruit het meest geschikt voor. Als je het jezelf gunt. Als je het jezelf gunt om meer bijzondere dagen te ervaren en als je dit niet aan het toeval wil overlaten.

Om meer goede dagen te kunnen krijgen, is het mijn uitdaging om er zelf meer goeds in te stoppen. Vanaf het begin.

Als wij mensen ’s ochtends gejaagd opstaan, op basis waarvan kunnen we dan verwachten, dat we geen gejaagde en onrustige dag krijgen? Als wij onze gedachten ’s ochtends voeden met onnodige negativiteit in de wereld en ons af laten leiden door andermans agenda, hoe kunnen we dan verwachten dat we zelf iets moois kunnen betekenen?

Als je regelmatig aan het einde van je dag erachter komt, dat je dag niet was wat je ervan verwacht had, is het tijd om iets anders te gaan doen. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Kies ervoor om je dag goed te beginnen.

De warming-up voor een mooie dag
Aan het begin van de dag kun je jezelf in de juiste richting bewegen. Dit is veruit het gemakkelijkste moment. Je kunt jezelf klaarmaken, jezelf voorbereiden en in een goede vibe komen.

Ikzelf ben een eigen ochtend-ritueel gaan bedenken. Wat kan ik doen om echt met het goede been uit bed te stappen? Hoe kan ik meer positieve gedachten en emoties vroeg in de ochtend creëren, zodat mijn hele systeem staat ingesteld op een mooie dag?

 

Mijn gouden ochtendritueel bestaat uit:

 • het lezen van de positieve spreuk van de dag op de scheurkalender. Ik denk daar even over na.
 • ik schrijf uitgebreid over datgene waar ik dankbaar voor ben. Ik daag mezelf uit om hierin origineel te zijn. Voor verdieping en verrassing. Voor creativiteit.
 • Al vrij snel zorg ik voor lichaamsbeweging zodat mijn spieren en gewrichten lekker soepel zijn. Ik wil de energie door mijn lijf voelen stromen.
 • Ik drink een glas water. Ik eet een gezond ontbijt. En alles met aandacht. Ik neem er de tijd voor. Als ik drink, drink ik. Als ik eet, eet ik.
 • Iedere ochtend stuur ik vriendelijke berichtjes naar mensen aan wie ik denk en wie ik het beste gun.
 • Ik lees inspirerende pagina’s uit mooie boeken.
 • En ik sta bewust stil bij mijn verlangens voor de dag en voor de langere termijn.

Ik neem besluiten voor vandaag. Ik ga er een mooie dag van maken. Het is aan mij om hier zelf initiatief voor te nemen.

 

Het is een gewoonte geworden om mijn dag direct positief te vullen. Het gaat veel sneller dan je denkt. En het is mijn ervaring dat dit voor een stroom aan positiviteit zorgt gedurende de dag…

Een goede warming-up is geen garantie voor een goede dag. De oogst kan mislukken, maar meestal word je rijkelijk beloond. In de regel krijg je er veel meer voor terug dan je voor mogelijk houdt.

~ Als je bewust afstemt op wat je wil, is de kans veel groter dat het lukt.

Daag jezelf hierin uit. Ga een stap verder dan je al doet. Laat je inspireren voor een mooi leven. Volg het voorbeeld van velen. Lees ‘De Vibe’.

Best-seller 'De Vibe'

De vibe

De Vibe
Ontdek de kracht van positieve psychologie. Een heerlijk leesboek waar je op zijn minst goede zin van krijgt. En wat je mogelijk inspireert tot veel meer…

Mark Verhees als spreker

 • Omgaan met veranderingen
 • Persoonlijk leiderschap
 • De kracht van positieve psychologie
 • Creativiteit en ondernemerschap

Zie: Lezingen en workshops

2 gedachten over “De kunst van ‘carpe diem’”

 1. Ik vind vooral dit stukje goed “ Een goede warming-up is geen garantie voor een goede dag. De oogst kan mislukken, maar meestal word je rijkelijk beloond. In de regel krijg je er veel meer voor terug dan je voor mogelijk houdt.”
  Het is belangrijk om goede gewoontes vol te blijven houden, juist op de momenten dat je nog geen verschil merkt

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00