Complimentendag

Vandaag, 1 maart, is het een mooie dag om iets extra’s te doen. Het is namelijk nationale en internationale complimentendag. Geweldig dat er aandacht is voor een persoonlijk en oprecht gebracht compliment.

Met veel genoegen geef ik je 9 tips voor het mooiste compliment. Voor iedereen die graag hierin wil uitblinken op complimentendag. Of op iedere andere dag. Zet ‘m op!

 

1. Het kleine kan heel groots zijn
Als je een compliment krijgt, weet je hoeveel dit voor je kan betekenen. Je weet hoe fijn dit voelt en wat het met je zelfwaardering doet. Als gever sta je hier vaak helemaal niet bij stil. Dit terwijl een compliment zo gegeven is. Het geven is gratis en fijn om te doen. Een klein gebaar van de gever kan een groot verschil maken.

Over het algemeen vergeten we vaak het goede te benoemen. En hier kun je mooi op inspelen met een fijne introductie die spanning opbouwt… ‘Voor het geval niemand het vandaag tegen je gezegd heeft… je bent prachtig, uniek en bijzonder!’

2. Geef je complimenten onbaatzuchtig
Doe dit bij voorkeur niet om er direct iets voor terug te krijgen. En mocht dit lastig voor je zijn, vertrouw erop dat je een positieve storting doet op de emotionele bankrekening van een ander. Over het algemeen zijn mensen geneigd om vroeg of laat ook iets voor jou terug te doen, mocht je dat belangrijk vinden. Wie goed doet, goed ontmoet. En mocht er niets terugkomen, dan heb jij in ieder geval het goede gedaan.

 

3. Ga op zoek naar het mooie in iedereen
Een geestverruimer eerste klas. Iedereen heeft wel iets moois in zich. Ook de mensen waarbij het voor jou wat moeilijker is om het mooie te vinden. Denk maar zo… de mensen die het moeilijkste zijn om van te houden, zijn ook degene die de liefde het meest nodig hebben. Gegarandeerd een grote kans om met jouw compliment echt een verschil te maken. Iedereen vindt het fijn om waardering te krijgen.

complimentendag

Even een belangrijk bericht tussendoor!

Als je deze blog leest, ben je iemand met een groot hart. Je denkt na over hoe je een goed compliment geeft. Je bent iemand die het verschil wil maken. Dat is geweldig. Dank je wel voor wie jij bent!

4. Voeg emotie en argumentatie toe
Mensen vergeten misschien wat je gezegd hebt, maar ze zullen niet vergeten hoe ze zich door jou voelen. Een compliment wat iemand echt emotioneel raakt, kan de ontvanger levenslang bij blijven. Geef je compliment inhoud met de juiste argumenten en positieve emoties. Benoem waarom je de ander dankbaar bent. Geef aan waarom de ander veel voor jou betekent.

 

5. Een compliment wat het extreem goed doet
Imitatie is een van de mooiste complimenten die je kunt geven. Als je geïnspireerd raakt door wat een ander gedaan heeft en bereikt heeft. Benoem waarom de ander een voorbeeld voor je is. Het zal de ander enorm veel voldoening geven.

~ Zo fijn dat jij in mijn leven bent. Je bent voor mij een voorbeeld van onvoorwaardelijke liefde. Mensen kunnen altijd bij je aankloppen. Ik zeker ook. Ik weet dat je er altijd voor me zal zijn. En dat geeft mij zo veel rust, vertrouwen en kracht. Je bent een bron van inspiratie voor me.

 

Maak van iedere dag een complimentendag

Ieder van ons heeft wel iets moois en het is zo’n kleine moeite, toch? Zo gedaan, zo veel plezier.

6. Voeg een beetje contrast uit het verleden toe
Bijvoorbeeld: ‘Toen jij net begon met Voor Positiviteit vond ik het allemaal een beetje vaag. Ik wist niet echt wat je er mee wilde. Ik had er niet zo heel veel mee. Maar als ik nu zie wat jij in een paar jaar tijd bereikt hebt, mijn complimenten. Wauw, echt heel gaaf en inspirerend! Ik bewonder hoe jij je hart volgt en van daaruit steeds mooier van betekenis bent voor andere mensen.’
Als je bovenstaande tegen mij zegt, dan word ik daar heel blij van. Mede door de drie zinnen die voor de ‘maar’ staan. Ze zorgen voor perspectief en voor groei.

 

7. De gouden tip voor managers en ouders
Geef vooral complimenten over geleverde inspanningen. Dit werkt op de lange termijn veel beter dan complimenten over resultaten. Op het moment dat je resultaten beloont, zal een werknemer of een kind in het vervolg dezelfde resultaten willen bereiken. Dit bevordert gewenning en gemakzucht en het blokkeert groei. Op het moment dat je inspanningen en groei beloont, zal de ander de volgende keer zich weer extra in willen zetten en willen groeien. Als je het proces, de inspanningen waardeert, zal de ontvanger geloven dat zijn gedrag verschil maakt. Hierdoor worden ze krachtiger en veerkrachtiger.

 

8. Een extra stap voor innovatie
Als je graag wil dat de ander steeds beter gaat functioneren en grenzen gaat verleggen, stimuleer ze dan ook om nieuwe dingen uit te proberen. Complimenteer ze als ze dingen doen die ze niet gewend zijn. Als ze uit hun comfort zone komen. Zorg dat ze fouten mogen maken. Stimuleer de stretch zone. Daarmee bevorder je innovatie.

 

9. Geef complimenten persoonlijk
Een algemeen compliment, waarbij waardering uit wordt gesproken voor iedereen (in ieder geval voor grotere groepen) werkt contraproductief. Het raakt de betrokkenen persoonlijk weinig, omdat ze vanuit eigen perspectief gaan vergelijken. Een compliment, wat één op één gegeven wordt, is veel prettiger om te ontvangen.

 

Houd vandaag je zintuigen lekker open en signaleer wat er goed gaat. Ik wens je een prachtige complimentendag!

Zie ook de 5 leuke missers bij het ontvangen van complimenten. Zorg dat je er klaar voor bent! Ook op complimentendag.

Lees hier alles over de 6 soorten complimenten (inclusief een prachtige lijst met de mooiste complimenten)

Zie ook de site van complimentendag

Wil je iemand origineel verrassen?

Ik vind je lief-boekje

Dank je wel-boekje

Ben jij iemand die graag complimenten geeft? Iemand die graag anderen een hart onder de riem steekt, een opbeurend woordje of een ‘ik heb je gezien en ik vind je leuk’ geeft? Kijk dan even naar de prachtige complimentkaartjes die we hebben gemaakt.

1 gedachte over “Complimentendag”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00