Angst voor de dood

Heb je er wel eens over nagedacht hoe het voor je zou zijn als iemand waar je zielsveel van houdt komt te overlijden? Als een geliefde er ineens niet meer is? Je vader, je moeder, je partner, je kind? Heb je angst voor de dood van een geliefde?

Een aantal jaren geleden vond ik deze gedachten vreselijk. Als ik eraan dacht dat mijn ouders er op een bepaald moment niet meer zouden zijn, dan maakte me dit direct angstig en verdrietig. Ik kon er niet lang aan denken. ‘Stop je gedachte’, sprak ik mezelf dan streng toe. ‘Ga niet dat pad in. Het maakt je gek.’

In 2020 was het ineens zover. Mijn beide ouders zijn toen op 71-jarige leeftijd overleden. Eerst mijn lieve, dankbare ma op 1 april in de allereerste golf van corona. Daarna aan het einde van het jaar mijn fijne, warme, zachte pa. Alvleesklierkanker. Binnen een maand was hij er niet meer en gingen mijn broer en ik als wees verder door het leven.

Toen gebeurde er iets verrassends. Want hoe heftig en erg het ook was, ik beleefde het heel anders dan ik vooraf had gedacht. Na het overlijden van mijn ma ging het al snel bijzonder goed met me. In de dagen, weken na haar overlijden had ik het gevoel alsof ik op een roze wolk leefde en ik stuiterde van de energie.

Na het overlijden van mijn pa was dit anders. Ik was toen heel rustig. Het accepteren ging me goed af en ik realiseerde me al snel dat een nieuwe fase in mijn leven was begonnen. ‘Het is goed zo. Ga maar mee in de flow van het leven.’

En nu ik het overlijden van mijn ouders kan vergelijken met het overlijden van mijn schoonvader 11 jaar daarvoor, kan ik zeggen dat ook dit totaal anders was. Hoewel mijn ouders meer voor mij betekenden, was de impact van het overlijden van mijn schoonvader op mij en mijn leven groter.

Het is niet per definitie zo dat het verliezen van de persoon waar je het meeste van houdt ook daadwerkelijk het meeste impact op je heeft. Het heeft ook veel te maken met hoe je zelf op dat moment in het leven staat.

Angst voor de dood Je zorgen maken

Belangrijke conclusie ~ angst voor de dood

Ieder overlijden is anders. En hoe je iets zult ervaren is niet te voorspellen. Vooraf weet je niet hoe het voor je zal zijn. Maak je daar dan ook niet druk over. Je weet pas wat het met je doet als het zo ver is.

Ook in mijn omgeving heb ik dit gezien. Voor mijn broer, mijn vrouw, familie, vrienden van mijn ouders, voor eenieder was het afscheid en de impact ervan anders. En dat mag. Dat is prima. En soms verschilt het ook echt per moment. Je weet dus ook niet hoe het voor een ander is. Vul het niet in. Wees begripvol, geef liefdevolle knuffels en luister naar de ander met de boodschap dat alles er mag zijn.

Mocht jij nu bang zijn om iemand te verliezen, dan is dit een duidelijk teken dat je van deze persoon houdt. Prachtig. Dat is iets positiefs. Zet het beeld van de toekomst om naar het nu. Nu heb je nog de kans om samen tijd door te brengen en herinneringen te maken. Kies voor wat belangrijk is. Want als de afgelopen jaren ons iets hebben geleerd, dan is het wel… geniet van ieder moment. Niets is blijvend en vanzelfsprekend.

Angst voor de dood Koester de lieve mensen

Zo kun je een toekomstbeeld van waar je misschien nu bang voor bent positief voor je gebruiken. Als een bron van inspiratie voor je eigen leven nu en de keuzes die je nu samen kunt maken.

Angst voor de dood Een positieve betekenis

Angst voor de dood ~ je eigen einde

Dit geldt natuurlijk ook voor je eigen einde. Je weet niet wanneer het is en hoe het voor je zal zijn. En als je het niet weet, maak je er dan ook niet druk om. Het komt vanzelf een keer. We denken soms dat de dood het ergste is wat ons kan overkomen, maar misschien is doodgaan wel iets wonderbaarlijk moois. Misschien is het een fascinerende ervaring om mee te maken. Je weet niet wat er na het leven komt of is. Je merkt het wel als het zo ver is.

Tot het zo ver is, is het mijn en jouw taak om iets moois van het leven nu te maken. In mijn ogen is er geen grotere motivator om iets van je leven te maken dan het feit dat het op een gegeven moment een keer eindigt. ‘Het zou zonde zijn als het zo ver is. Ik wil nog zo veel doen, ervaren en voor anderen betekenen.’

Gebruik je eigen einde als urgentie om de dingen vandaag, deze week, deze maand, dit jaar te doen die je echt graag wil doen. In jouw leven. Maak plannen. Leef met urgentie. Iedere dag is belangrijk. Je tijd krijg je nooit meer terug.

Angst voor de dood Kies voor je geluk

Angst voor de dood

Het ‘begin met het einde’-principe van Covey

Dat brengt me bij het krachtigste levens-principe van Stephen Covey uit zijn wereldberoemde bestseller ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’: Begin met het einde voor ogen. Denk na over wat jij wil dat er op jouw uitvaart over je gezegd wordt. Wie wil je zijn geweest? Hoe wil je hebben geleefd? Wat zou je dan graag willen horen?

Toen ik voor het eerst over dit principe las, werd ik nieuwsgierig. Het was kort na het overlijden van mijn schoonvader. Ik had toen geen flauw idee wat mensen over mij zouden gaan zeggen. Ik kende mezelf niet eens. Ik wist niet wat mij nou zo typeerde. Ik had altijd vrij onbewust en zonder richting geleefd…

Het was een kantelpunt in mijn leven. Ik ging mezelf en de lieve mensen om me heen ontelbaar veel vragen stellen. Over mij. En bij de antwoorden ging ik de diepte in. Waarom zie je dit zo? De waarom-vragen zorgden ervoor dat ik mezelf beter ging begrijpen.

Beetje bij beetje werd mijn puzzel gelegd. En na ongeveer driekwart jaar zelfonderzoek kreeg ik de uitdagende opdracht om te gaan schrijven over het doel in mijn leven. Het doel als zijnde een richting. Niet een eindpunt. Ga op een heerlijk plekje zitten en schrijf zonder erover na te denken. Hoe sneller en hoe meer je schrijft, hoe mooier en eenvoudiger je doel zich openbaart.

Bij regel 10 schreef ik op:’Als ik later dood ben, wil ik dat de mensen waar ik van houd een glimlach op hun gezicht krijgen om de positieve bijdrage die ik heb geleverd.’ Een glimlach voor mijn positieve bijdrage…. mijn levensmissie stond op papier. Ik ging op zoek naar de diepere betekenis van het woord positief en ontdekte al snel dat er in de psychologie een stroming was ontstaan die zich bezig is gaan houden met het beter maken van levens van mensen en het beter maken van het werk van mensen: de positieve psychologie.

Geweldig. Ik ging boeken lezen. Gretig, gulzig, verlangend naar meer. En mijn passie voor positiviteit was geboren. En na vele wetenschappelijke boeken gelezen te hebben, wilde ik de kennis in mijn eigen leven gaan toepassen. Over mijn eerste ervaring ging ik bloggen. www.voorpositiviteit.nl zag op maandag 14 februari 2011 (toevallig op valentijnsdag) het levenslicht. En dat is ook waar je nu bent uitgekomen. Welkom. Fijn dat jij er bent.

Het dieptepunt van toen, het overlijden van mijn schoonvader, werd een groot geschenk voor mijn leven. De angst voor de dood als urgentie en richting gebruikend voor het leven.

Angst voor de dood Op een dag word je wakker

Angst voor de dood

Belangrijkste conclusie ~ angst voor de dood

Begin met het einde voor ogen. Gebruik je eigen einde als energie voor wat je wil, wie je wil zijn en hoe je wil leven. Dan doe je er iets positiefs mee en gebeuren de mooiste dingen. Het is waardevolle voeding voor een prachtig leven.

In de tijd dat mijn ouders zijn overleden en zeker ook in de periode daarna heb ik veel geleerd over het verwerken van verlies en verdriet. Vooral ook omdat ik op zoek ben gegaan naar wetenschappelijk kennis over hoe het brein werkt en het negatieve, het heftige kan verwerken. Deze inzichten zijn goud waard en zouden verplichte kost moeten zijn in iedere opvoeding en op school. Per slot van rekening krijgen we allemaal te maken met verlies, pijn en teleurstelling.

Meer over het proces van jezelf, je energie en je passie ontdekken, lees je in mijn boeken ‘Voor Positiviteit’ en ‘Levenslust’. Lees ook even de recensies over deze boeken.

Boek Voor Positiviteit
Levenslust voorkant

Meer over angst voor de dood en het verwerken van verlies

-> Het rouwproces. Waar ga je doorheen? Welke fases zijn te onderscheiden?

-> De rouwverwerking. Belangrijke inzichten over het brein en hoe je dit in je verwerking van verlies, pijn en teleurstelling kunt gebruiken. ‘Dit zou iedereen moeten weten.’

-> De vijf geheimen van een goed leven. Wat deed er uiteindelijk echt toe en wat niet?

-> De Vibe. Een heerlijk boek over het zelf realiseren van een gelukkiger en succesvoller leven.

-> Kukuru-podcast waarin Giel Beelen in gesprek gaat met Mark Verhees, de oprichter van Voor Positiviteit, over het verwerken van verlies en het herpakken, het creëren van levenslust. Ook te beluisteren op Spotify.

3 gedachten over “Angst voor de dood”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00