# 494 Bevlogenheid

De kracht van bevlogenheid. In principe raken mensen heel snel gewend aan nieuwe situaties, omstandigheden, bezittingen. In de psychologie noemen ze dit hedonistische adaptatie. Soms raak je snel gewend, soms duurt dit echter langer. Wanneer kun je het langste genieten van positieve veranderingen?

Positieve psychologen (Sheldon en Lyubomirsky) hebben onderzocht dat positieve veranderingen die je zelf hebt bewerkstelligd langer effect hebben dan veranderingen die je overkomen. Als je zelf ergens hard voor gewerkt hebt, zal je dit veel langer voldoening opleveren dan wanneer je ineens een loterij wint. De beloning voor eigen inspanning is dus groter. Het heeft meer effect op je eigen gevoel.

Werknemers zijn beter gemotiveerd als ze zelf het gevoel hebben invloed te kunnen uitoefenen op hun werkomgeving, op hun resultaten. Ze ervaren dan een hoog niveau van welzijn. Eigen verantwoordelijkheid zorgt voor bevlogenheid.

Zorg er daarom voor dat je zelf de mogelijkheid hebt om te leren, om jezelf te ontplooien en nieuwe uitdagende werkdoelen te stellen. Dat zorgt voor je eigen enthousiasme.


Dit bericht was onderdeel van de challenge om 1.000 achter elkaar iedere dag een positief bericht te plaatsen. De challenge die mijn leven heeft veranderd.

Zie de boeken ‘Voor Positiviteit‘ en ‘De Vibe

Volgende bericht.


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00